През 2029 компютрите ще могат да правят всичко, което могат да правят хората, само че по-бързо и по-добре

3300 човека от 40 държави посетиха седмото издание на CEEDS’15 by Webit

11156215_10153201318289757_5742527014506309967_nС този цитат на световно признатия инженерен гений Рей Куртцвайл, серийният предприемач и инвеститор в технологични компании Пламен Русев откри и закри най-голямата технологична конференция в Централна и Източна Европа – CEEDS’15by Webit и продължи “Апелирам към бизнеса от цяла Централна и Източна Европа в тази зала да подкрепи Ансип в похода му към бъдещето на Европа“. Думите бяха изречени в подкрепа на Вицепрезидента на Европейската Комисия (който беше сред лекторите на събитието) и усилията му за изграждането на т.нар. Единен Дигитален Пазар в Европа.

Защо това е толкова важно в Европа?  “Технологиите се развиват и променят света със скорост, която е непозната в историята до сега, а всички знаем, че това е само началото. Към настоящия момент неколкостотин човека основно от Силициевата долина реално имат възможностите, позициите и потенциала да водят протичащата дигитална и социална революция. Европа, с много малки изключения, не играе кой знае каква роля в този процес – това не е добре нито за Европа, нито в частност за България. И тук искам да кажа, че въпросът не е дали в Америка има повече таланти или в Европа. Талантът е разпределен по равно навсякъде по света. Образованието и мащабът играят все по-важна роля днес, когато коктейлът от дигитализация и глобализация става все по-концентриран. Общият европейски пазар е с почти 30% по-голям от американския, но много фрагментиран. Днес Европа има обединен офлайн пазар, но разединен дигитален, за разлика от САЩ. Ако бизнесът подкрепи инициативата Единен Дигитален Пазар, това ще означава повече добавена стойност за потребителите, повече работни места и повече иновация и развитие на предприемачеството. А именно това е нужно днес, когато Европа има толкова висока безработица, особено сред младите. Само една стартираща компания създава средно 5 работни места – представете си колко работни места биха се открили ако броят на стартъпите им достигне този в САЩ”, казва Русев. “Само така ние ще можем да гарантираме бъдеще за децата си и потенциал Европа да се превърне в създател на технологични решения и лидер с бъдеще, а не ползвател на технологични продукти и услуги, произведени в САЩ или Азия.”

През втория ден на CEEDS’15 на сцената излязоха топ-мениджъри на SAP, Microsoft, Ford, the Austrian Space Forum, Eliademy, инвеститори от Intel Capital, Orange Ventures, 3TS Capital, Forbes Media и много други.

Alibaba е най-големият ритейлър в света, макар да не поддържа собствен инвентар. Facebook е най-популярната медия в света, без да създава собствено съдържание. Airbnb се превърна в най-големия доставчик на туристически услуги, а няма собствени хотели – всички те “разрушиха” бизнес циклите във вида, в който ги познаваме на всички нива и въпреки това всички те са част от най-успешните компании през последните години. Умението да бъдат усвоени закономерностите на “споделената икономика” и анализът на “големите данни” е това, което ще движи бизнеса през следващите години”, сподели на сцената Игор Бойкър – маркетинг консултант на Nike, Unilеver, Amazon.

На сцените на събитието бяха обсъждани технологиите в сферата на космонавтиката и еволюцията в сътрудничеството между човека и робота, иновациите в костюмите на космонавтите и как взаимодействат с човека, който ги носи.

Засегната беше още еволюцията в образованието и как онлайн образованието повлиява традиционната педагогика, правейки я по-ефективна, а също така и колко важно е професионалното и квалифицирано обучение.

Дискутиран беше въпросът за сигурността на данните, анализа и обработката на “големите данни” и партньорството между играчите на пазара като сигурен подстъп към овладяване на “технологичната еволюция”.

CEEDS’15 by Webit завърши с дискусионен панел с едни от най-успешните български предприемачи и основатели на Telerik , Walltopia, Chaos Software, Webit, които заявиха своята позиция, че успехът не се измерва само с пари, а с възможностите да направиш живота на повече хора по-добър. Коментира се и темата, за нуждата от „внасяне“ на огромно количество умни и квалифицирани млади хора, които да намерят решение, както на демографската криза, в която реално се  намира България, така и да дадат изключителен тласък на развитието ни като технологична дестинация.

Само след няколко дни – на 11 май в Дубай – ще се състои DIGIT.MENA by Webit, а в началото на октомври в Истанбул ще се състои Webit Global Congress.

Годишно световните събития Webit събират над 15 000 души от цял свят и подпомагат предприемачи от цял свят, предоставяйки им маркетинг ресурси, менторинг и възможност за развитие, като ги свързват с инвеститори, медии и корпорации.

Публикации от серията