Двоен ръст на обявите за работа спрямо същия период от миналата година

Job_Stats_March_2021


Положителна тенденция се наблюдава във всички сектори

Измина една година от първия локдаун и началото на корона кризата в България. Оттогава JobTiger започна своя ежемесечен анализ на обявите във водещите сайтове за работа.

Въпреки че месец март 2021г. бе белязан с още един локдаун, почти по същото време, както през 2020г., ефектът и последиците върху предложенията за работа не са толкова тежки. През месец март 2021г. наблюдаваме повече от двойно по-голям брой обяви за работа (117%) спрямо същия период, година по-рано. Въпреки налаганите противоепидемични мерки, работодателите са много по-уверени в планирането и назначаването на работна сила.  Това е видно от тенденцията през първото тримесечие на годината, в което броя на предложенията е с почти постоянен ръст.

Обявите за работа са нараснали с 10% спрямо предходния месец февруари.

Job_Stats_March_graph1

Положителна тенденция при обявите се наблюдава във всички сектори. С най-голям ръст са секторите „Строителство“ (22%), „Счетоводство, одит, финанси“ (17%) и „Административни дейности“ (16%), следвани от секторите „Производство“ (15%), „Логистика и транспорт“ (14%) и „ИТ“ (12%).

Секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“, при който в предходния месец се наблюдаваше значителен ръст, остава почти непроменен през месец март (0,4%).

Дяловото разпределение на обявите по сектори се запазва, както при предходния месец февруари, като с най-голям дял продължават да бъдат секторите „Търговия и продажби“ (21%), „Производство“ (16%) и „ИТ“ (14%).

Job_Stats_March_graph2

Тенденцията е положителна и във всички водещи областни градове. Ръстът на обявите за работа в тях е както следва:  София: 9%; Пловдив: 4%; Варна: 10%; Бургас: 17%; Русе: 6% и Стара Загора: 16%.

Дяловото разпределение на предложенията за работа във водещите областни градове се запазва както в предходните месеци. Общият брой на обявите в тези градове се равнява на 71% от предложенията за работа в цялата страна.

Job_Stats_March_graph3

Радваме се да отразим положителни тенденции в месец, половината от който бе съпроводен с пореден локдаун. Това е илюстрация на по-голяма увереност и по-малка непредсказуемост от страна на работодателите, което постепенно би довело до стабилизиране на икономиката в страната.

Екипът на  JobТiger ще продължи да ви държи в течение на тенденциите с редовния си анализ на динамиката при предложенията за работа у нас.

Публикации от серията