Двоен ръст на обявите за работа в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“

Нивото на обявите за работа достигна това от периода преди COVID-19

През месец април продължава положителната тенденция на ръст при обявите за работа. Броят им е нараснал с 21% спрямо предходния месец и с цели 155% спрямо същия период през 2020 г. Така нивото на обявите за работа достига това от периода преди корона кризата в България.

Причини за това са адаптацията на бизнеса към работа в условията на COVID-19, възстановените дейности на обектите за хранене и развлечения, наближаващият туристически сезон и не на последно място, продължаващият икономически ръст в редица сектори (ИТ, Outsourcing, Търговия и продажби и др.)

Продължава да се отчита покачване на обявите във всички сектори. С водещ, почти двоен, ръст е секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“, където броят на обявите е нараснал с 95% спрямо месец март. Припомняме, че през месец март броят на обявите остана непроменен спрямо предходния месец, въпреки наложения локдаун. Със затоплянето на времето и възобновяването на дейността на редица обекти за хранене и развлечения, наблюдаваме значително увеличение на предложенията. Основните предлагани работни позиции в този сектор са за персонал за кухня и обслужващ персонал (сервитьори).

На второ място по ръст на обявите е секторът „Търговия и продажби“ с 21%, а на трето – „Административни дейности“ с 13,4 %. Те са следвани от секторите „Логистика и транспорт“ (ръст 12,8%), „Производство (ръст 10%) и „Счетоводство, одит, финанси“ (ръст 9%).

Като дялово разпределение, секторът „Търговия и продажби“ все още е на първо място с 21% от общия брой предложения. В резултат на големия ръст от началото на годината, секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“ се премества от четвърто на второ място като почти настига водещия сектор с 20% дял.

След тях дяловото разпределение остава непроменено със сектора „Производство“ заемащ 14% от обявите, следван от секторите „ИТ“ (12%), „Логистика и транспорт“ (9,3%) , „Административни дейности“ (8,8%), „Строителство“ (5%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4%) , „Здравеопазване и фармация“ (3,2%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

Във всеки един от водещите областни градове ръстът на обявите спрямо предходния месец е двуцифрен, както следва: София – 15%; Пловдив – 14%; Варна – 33%; Бургас – 39%; Русе – 27% и Стара Загора – 18%.

Дяловото разпределение на броя на обявите в тези градове се равнява на 70% от предложенията за работа в цялата страна.

Продължаваме да наблюдаваме динамиката на пазара на труда, като положителната тенденция определя една оптимистична прогноза за предстоящите месеци. Очакванията са нивото на обявите да се задържи, без рискове от внезапни спадове. Ръстът на обявите постепенно ще забави темпове, но ще се задържи в зоната на положителните числа.

Екипът на JobТiger ще продължи да ви държи в течение на тенденциите с редовния си анализ на динамиката при предложенията за работа у нас.

Публикации от серията