ИТ секторът вече заема най-голям дял от обявите за работа

Предложенията през декември са с 49% повече от тези през 2020г.

През последния месец на 2021г. обявите за работа във водещите сайтове са намалели с 35%. Въпреки големия на пръв поглед спад, няма основание за притеснение. Спадът на предложенията през декември е традиционен и основно се дължи на по-големия брой почивни дни за коледните и новогодишни празници, през които огромна част от работодателите не публикуват нови предложения за работа. Макар и по-малко, броят на обявите е с цели 49% повече от този през декември 2020г.

jobads_dec_01

Както при общия брой, така и във всички сектори, се наблюдава спад на предложенията през декември.

С най-голям спад са обявите в сектор „Производство“ (-44%), следван от „Счетоводство, одит, финанси“ (-43%) и „Строителство“ (-41%).

В останалите отрасли спадът на обявите е както следва:
„Маркетинг и реклама“  (-38%), „Административни и обслужващи дейности“ (-36%), „Търговия и продажби“ (-34%), „Здравеопазване и фармация“ (-32%), „Логистика и транспорт“ (-31%), Хотелиерство и ресторантьорство“ (-25%) и „ИТ“ (-15%).

Дялово разпределение на обявите по сектори

Секторът „ИТ“ вече заема първо място по дял с 22% от общия брой обяви. Това е най-бързо и динамично разрастващият се сектор през 2021г. От началото до края на годината броят на предложенията нарасна двойно, а като дял той се изкачи от четвърто място  с 10-12% дял до първо с 22%.

След него се нарежда досегашният водещ сектор „Търговия и продажби“ с 21% дял, следван от  „Производство“ (13%) и „Административни и обслужващи дейности“ (11%).

При останалите сектори дяловото разпределение на обявите е:

„Хотелиерство и ресторантьорство“ (10%), „Логистика и транспорт“ (9%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4,4%), „Строителство“ (4,3%), „Здравеопазване и фармация“ (4,1%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

jobads_dec_02
Работа от вкъщи

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са намалели с 25% спрямо месец ноември. Техният дял спрямо общия брой обяви е 17,1%, като, подобно на предходните месеци, най-многобройни са те в сектора „ИТ“ (69%), следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (14%) и секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (13%) и „Търговия и продажби“ (4%).

jobads_dec_03

jobads_dec_04

Обяви с изискване за притежание на зелен сертификат

Едва 150 (или 0,4% от общият брой) са предложенията, притежаващи изискване за наличен зелен сертификат (удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване).

Предложенията, в които присъства това изискване, продължават да бъдат предимно в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Обслужващи дейности“ и „Търговия и продажби“. Макар и да варират като дял от всички обяви, през последното тримесечие на годината, техният брой се запазва почни непроменен.

Предлагане по градове

През декември повече от половината предложения в страната са съсредоточени в столицата. Делът на тези обяви е 51% от всички предложния, а в останалите градове той е следният: Пловдив (9%), Варна (8%), Бургас (3%), Русе (3%) и Стара Загора (2%).

Заедно обявите в тези градове съставляват 77% от предложенията в страната.

jobads_dec_05

Изправени сме пред ситуация на бързо растяща заболеваемост и наличие на новия „Омикрон“ щам в страната. Макар и опитът до сега да показва, че всяка следваща вълна на пандемията причинява все по-малки икономически щети, все още съществува известен риск за пазара на труда.

Влизаме, обаче, в новата година с оптимизъм. Спадът на обявите с над 1/3 през декември не бива да носи поводи за притеснения, като очакваме, традиционно, през януари броят на предложнията да се възстанови бързо и да наблюдаваме здравословен ръст на пазара на труда през следващите месеци. Това се потвърждава и от наблюдението, че само през първата седмица на текущия месец броят на обявите се е увеличил с 19%.

Екипът на JobТiger ще продължи да ви държи в течение на тенденциите с редовния си анализ на динамиката при предложенията за работа у нас.

Свързани публикации