Много бързо възстановяване на нивото на обяви за работа с ръст от 70%

Много бързо възстановяване на нивото на обяви за работа с ръст от 70%

На годишна база предложенията за работа са се увеличили с 55%

 

В началото на годината отразихме стандартен за периода спад на предложенията за работа. В края на януари наблюдаваме бързо възстановяване на броя на обявите за работа. Той се е увеличил с цели 70%, като спрямо януари 2021г. това увеличение е 55%.

daily_jobs

Двуцифрено и трицифрено увеличение на обявите се наблюдава във всички отрасли.

С най-голям ръст е секторът „Строителство“ (108%), а след него се нареждат „Производство“ (93%), „Маркетинг и реклама“ (91%) и „Счетоводство, одит, финанси“ (-85%).

При останалите сектори ръстът на обявите е както следва: „Административни и обслужващи дейности“ (76%), „Здравеопазване и фармация“ (75%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (72%), „Търговия и продажби“ (67%), „Логистика и транспорт“ (21%) и „ИТ“ (20%).

На годишна база, отново, при почти всеки от секторите наблюдаваме двуцифрено увеличение на обявите за работа. То е най-голямо за сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ (163%) и най-малко за „Логистика и транспорт“ (6%).

Годишното изменение при всички сектори е посочено на схемата по-долу.

sectors_yearly

Дялово разпределение на обявите по сектори

След като зае челното място през декември, секторът „ИТ“ отстъпва първото място с дял от 17% и се нарежда отново на второ място след „Търговия и продажби“ (21%).

След тях по дялово разпределение се нареждат секторите „Производство“ (15%), „Административни и обслужващи дейности“ (11%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (10,6%), „Логистика и транспорт“ (6%),  „Строителство“ (5,3%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4,8%), „Здравеопазване и фармация“ (4,2%), „Маркетинг и реклама“ (3,6%) и „Изкуство“ (1%).

sector_share

Работа от вкъщи

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са се увеличили с 51% спрямо декември, като техният дял спрямо общия брой обяви е 14,9%. Отново, подобно на предходните месеци, най-многобройни са те в сектора „ИТ“ (66%), следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (15%) и секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (14%) и „Търговия и продажби“ (5%).

RW_share

RW_sectors

Обяви с изискване за притежание на зелен сертификат

Предложенията, притежаващи изискване за наличен зелен сертификат (удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване), са 170. Въпреки че броят им постепенно се увеличава, те продължават да представляват едва 0,6% от общия брой обяви.

  

Предлагане по градове

Предложенията в столицата заемат дял от 49% от общия брой, а в останалите градове разпределението е: Пловдив (10%), Варна (8%), Бургас (3%), Русе (3%) и Стара Загора (2%).

Заедно обявите в тези градове съставляват 75% от предложенията в страната.

city_share

Екипът на JobТiger ще продължи да ви държи в течение на тенденциите с редовния си анализ на динамиката при предложенията за работа у нас.

Свързани публикации