Рекорден брой обяви за работа през месец май

thumbnail_Outlook-n3qarm1u

Рекорден брой обяви за работа през месец майНай-много са предложенията за работници и обслужващ персонал.

Очаквано, месецът стартира с лек спад на публикуваните обяви, в резултат от Великденските празнични и почивни дни, след което наблюдавахме постепенно увеличение на техния брой. В последната седмица на май предложенията се увеличиха стремглаво с цели 25% и така надминаха нивото от периода преди пандемията в България (март 2020 г.).

Общият брой обяви за работа през май надхвърля 52 000, като се е увеличил с 22% спрямо предходния месец и със 76% на годишна база.

thumbnail_Outlook-sxfllcza

И през май отчетохме ръст на обявите във всеки един сектор

Една от причините за внезапния ръст на обявите в последната седмица на май е все така засиленото предлагане на работни места в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Търговия и продажби“, което през месеца е нараснало съответно с 36% и 30%. Това поставя тези отрасли на челни позиции по ръст на обявите за работа.

След тях се нареждат секторите „Логистика и транспорт“ (27%), „Производство“ (23%), „Здравеопазване и фармация“ (20%), „Счетоводство, одит, финанси“ (17%), „Административни дейности“ (16%), „Маркетинг и реклама“ (16%) и „Строителство“ (9%). Секторът „ИТ“ се нарежда на последно място с 2% ръст на обявите.

Спрямо нивото на квалификация…

Най-много са обявите за Работници/Служители, като в това число влизат и тези за обслужващ персонал, като техният дял е 69% от общия брой обяви. С по-малък дял от 28% са предложенията за Експерти/Специалисти, а тези за хора с ръководни функции са 3%.

thumbnail_Outlook-2vx0owjq

Разпределение по сектори

Секторите „Търговия и продажби“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“ заемат челните позиции и по дялово разпределение, съответно с 23% и 22% дял от общия брой обяви.

След тях, подобно на миналия месец, са секторите „Производство“ (14%) „ИТ“ (10%), „Логистика и транспорт“ (10%), „Административни дейности“ (8%), „Строителство“ (5%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4%), „Здравеопазване и фармация“ (3,2%), „Маркетинг и реклама“ (2,9%) и „Изкуство“ (1%).

thumbnail_Outlook-en2urvxs

Търсене на кадри по градове

Половината от всички предложения за работа са съсредоточени в столицата. Обявите за работа в София са точно 50% от общия брой, цифрите за останалите водещи областни градове са както следва: Пловдив (12%), Варна (11%), Бургас (5%), Русе (3,3%) и Стара Загора (2,9%). Заедно те съставляват 84% от всички предложения в страната.

thumbnail_Outlook-txd1wpn2

Ръстът на обявите на месечна база във всеки един от тези градове е: София (18%), Пловдив (30%), Варна (31%), Бургас (21%), Русе (5%) и Стара Загора (23%).

thumbnail_Outlook-23spor3p

Екипът на JobТiger ще продължи да ви държи в течение на тенденциите с редовния си анализ на динамиката при предложенията за работа у нас.

 

Публикации от серията