Ръст на обявите за работа през месец май 2020 г.

covid-19-update-2

През месец май наблюдаваме драстично нарастване на броя на обявите за работа.

Публикуваните обяви през месец май са нараснали със 77% спрямо предходния месец април. Разбира се, все още не можем да говорим за пълно възстановяване – този брой е с 39% по-малък от същия период (м. май) през 2019 г., но темпът, с който нараства броят на обявите, е забележителен.

С възстановяването на икономиката, изменението на публикуваните обяви във всички сфери на дейност е положително. При най-силно пострадалите вследствие на COVID-19, напр. сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“, ръстът е най-висок: с цели 190% през май спрямо април. От новопубликуваните позиции преобладаващи са тези за работа в заведения за хранене, като това е разбираемо поради предстоящите летни месеци и облекчаването на първоначално наложените мерки за посещаване на заведения за хранене.

С много голям ръст са и предложенията за работа в сферата на изкуство и дизайн – със 150%.

covid-19-update-graphics

Нивото на предлагане на работа постепенно се доближава до това преди COVID-19, но все още е доста под характерното за този период от годината. Ще наблюдаваме колко постоянно ще бъде предлагането на работа и до каква степен ще се задържи положителната тенденция.

Вижте и предишните изследвания на екипа ни по тази тема:

Публикации от серията