Спад на обявите за работа във всички сектори

Job_Stats_November

Броят на обявите за работа продължава да намалява и през м. ноември.

Публикуваните обяви във водещите сайтове за работа са с 22% по-малко от тези през м. октомври и с цели 39% по-малко в сравнение със същия период (м. ноември) през 2019г.

Graph_1

Тенденция на спад се наблюдава през последните два месеца, като особено през м. ноември броя на обявите намалява със всеки изминал ден.

Graph_2

За първи път от началото коронакризата у нас има спад на обявите във всеки един от секторите.

Най-засегнат продължава да бъде сектора „Хотели и ресторантьорство“ с повече от двоен спад (-56%) на обявите, следван от секторите „Търговия и продажби“ (-27%) и „Логистика/ транспорт“ (-25%).

При останалите сектори изменението на броя обяви е както следва: „Административни дейности“ (-20%), „Строителство“ (-18%), „Счетоводство, одит, финанси“ (-18%), „Здравеопазване/ фармация“ (-15%), „Производство“ (-14%) и „Маркетинг“ (-8%).

За разлика от предходния м. октомври, в който единствено в сектора „IT“ се наблюдаваше ръст на предлагането на работа, през м. ноември в този сектор също има спад (-1%).

Подобно на предходните месеци, въпреки значителния спад, сектора  „Търговия и продажби“ продължава да представя най-големия дял от предложенията за работа (20% от всички обяви), следван от „Производство“ (17%) и „IT” (16%).

Сектора „Административни дейности“ изпреварва „Логистика /транспорт“ и заема четвърто място с 10% дял, а последния представлява 9% от всички предложения за работа в страната.

Graph_1

Във всеки от водещите областни градове броят на предложенията е намалял с приблизително 1/5: София (-22%), Пловдив (-24%), Варна (-22%), Бургас (-19%), Русе (-19%) и Стара Загора (-20%).

Дяловото разпределение на обявите в тези градове се запазва същото като в предходния месец, като тези в София представляват почти половината от предлагането за страната.

Graph_1

Очакванията са тенденцията на намаляващ брой предложения за работа да се запази и през последния месец на 2020г. JobТiger ще продължи да следи и отразява изменението обявите за работа.

Публикации от серията