Спад със 7% на обявите за работа през юли

Единствено ИТ секторът продължава да расте

Очаквано, в месеците на летни отпуски отчитаме по-малък брой предложения за работа. През юли те са спадали със 7% спрямо предходния месец юни.

Общият  брой на предложенията, публикувани във водещите сайтове за работа, е почти 47 000, като на годишна база обявите са се увеличили със 70% (спрямо юли 2020 г.).

Job_Stats_July_2021_1

Търсене на кадри по сектори

В почти всички сектори наблюдаваме спад през юли. Единствено изключение прави секторът „ИТ“, при който предложенията продължават да растат, като през юли този ръст е 9%.

При всички останали сектори тенденцията е обратна. С най-висок спад са обявите в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ (-20%), следван от „Логистика и транспорт“ (-14%) и „Маркетинг и реклама“ (-13%).

При останалите сектори спадът е, както следва: „Строителство“ (-9,1%), „Производство“ (-8,7%), „Търговия и продажби“ (-8,6%), „Здравеопазване и фармация“ (-8%), „Административни дейности“ (-6%) и „Счетоводство, одит, финанси“ (-4%).

Дяловото разпределение по сектори остава непроменено и през юли. Секторите „Търговия и продажби“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“ заемат челните позиции, съответно с 22% и 17% дял от общия брой обяви.

След тях са секторите „Производство“ (14%),  „ИТ“ (13%), „Логистика и транспорт“ (10%), „Административни дейности“ (9%), „Строителство“ (5%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4%), „Здравеопазване и фармация“ (3,1%), „Маркетинг и реклама“ (2,7%) и „Изкуство“ (1%).

Job_Stats_July_2021_2

Работа от вкъщи

Темата за работа от вкъщи става все по-актуална през последната година. Въпреки че повечето компании отвориха отново своите офиси, работата от вкъщи е предпочитана от мнозина и се превръща в един от водещите фактори при избор на работно място. Именно затова повечето сайтове за работа предоставят възможността за фокусиран преглед на предложения за работа от вкъщи или изцяло дистанционна работа.

Според данните за месец юли, една десета от обявите за работа предоставят възможност за работа от вкъщи или дистанционна работа.

Job_Stats_July_2021_3

Предлагане по градове

Делът на обявите за работа в София е леко нараснал спрямо юни и възлиза на 43% от общия брой.  Дяловото разпределение на обявите за останалите водещи областни градове е, както следва: Пловдив (10%), Варна (9%), Бургас (4%), Русе (2,8%) и Стара Загора (2,5%). Заедно те съставляват 71% от всички предложения в страната.

Броят на обявите в тези градове обаче е намалял с 6%, като във всеки един от тези градове спадът е, както следва: София (-6%), Пловдив (-5%), Варна (-9%), Бургас (-7%), Русе (-8%) и Стара Загора (-3%).

Job_Stats_July_2021_4

Екипът на  JobТiger ще продължи да ви държи в течение на тенденциите с редовния си анализ на динамиката при предложенията за работа у нас.

Публикации от серията