Спад в обявите за работа с близо 6% през ноември

Job_Stats_November_1

На годишна база обаче се наблюдава двуцифрен и трицифрен ръст на предложенията за всеки сектор

През ноември броят на обявите за работа продължи да намалява, като спрямо октомври той е с 5,9% по-малко. Общият брой на предложенията в сайтовете за работа в страната е малко над 40 000, като в сравнение с ноември 2020г. те са с цели 86% повече.

Job_Stats_November_2

Тенденцията на спад се наблюдава в почти всички сектори, като ръст може да се отчете единствено в секторите „Счетоводство, одит, финанси“ (8%) и „ИТ“ (1%).

В другите отрасли броят на обявите е намалял както, следва:
„Здравеопазване и фармация“ (-0,4%), „Маркетинг и реклама“ (-1%), „Административни и обслужващи дейности“ (-3%), „Производство“ (-6%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (-7%), „Търговия и продажби“ (-8%), „Строителство“ (-12%) и „Логистика и транспорт“ (-12%).

Отчитане на годишна база

Спрямо ноември 2020г. отчитаме двуцифрен и дори трицифрен ръст на обявите за работа във всеки един от секторите. Припомняме, че през този период през 2020г. отчетохме едно от най-ниските нива на публикувани обяви от началото на пандемията, задминати единствено от тези през март 2020г.

Макар че през последните 6 месеца има лек, но постоянен спад на обявите в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“, броят им спрямо ноември миналата година е с цели 249% по-висок.

Трицифрен, спрямо 2020г., е и ръстът на предложенията в секторите „ИТ“ (126%), „Счетоводство, одит, финанси“ (115%) и „Административни и обслужващи дейности“ (109%).

Годишният ръст на обявите в останалите сектори е: „Търговия и продажби“ (92%), „Маркетинг и реклама (81%), „Производство“ (72%), „Логистика и транспорт“ (65%), „Здравеопазване и фармация“ (56%) и „Строителство (52%).

 Job_Stats_November_3

Дялово разпределение на обявите по сектори

При дяловото разпределение на обявите за работа водещ е все още секторът „Търговия и продажби“ с 21%. Делът на сектора „ИТ“ продължава да нараства и през ноември броят на предложенията в него е 19% от общия брой обяви в страната.

На трето място е „Производство“ с 15%, следван от „Административни и обслужващи дейности“ (11%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (9%) и „Логистика и транспорт“ (8%).

За пръв път броя на обявите в сектора „Счетоводство, одит, финанси“ (5%) надвишава този в сектор „Строителство“ (4,8%) и така те си разменят осмото и девето място в дяловото разпределение. Последни в него продължават да бъдат секторите „Здравеопазване и фармация“ (4%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

 Job_Stats_November_4

Работа от вкъщи

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са нараснали с 3% спрямо месец октомври. Техният дял спрямо общия брой обяви е 14,8% или 1 на всеки 7 обяви предоставя възможност за работа от разстояние.

Job_Stats_November_5

Най-многобройни са тези предложения в сектора „ИТ“ (67%), работа от вкъщи се предлага и в сферата на „Административни и обслужващи дейности“ (14%) и секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (13%) и „Търговия и продажби“ (5%).

Job_Stats_November_6

Обяви с изискване за притежание на зеленият сертификат

През октомври споменахме за появата на зеленият сертификат (удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване), като изискване сред обявите за работа.

Въпреки че през ноември броят на обявите с такова изискване е нараснал те все още са едва 0,4% от всички предложения в страната. Обявите, в които присъства това изискване са предимно в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Обслужващи дейности“ и „Търговия и продажби“.

Предлагане по градове

Половината от всички предложения в страната са съсредоточени в столицата, като заедно с тези в останалите водещи областни градове представляват 75% от всички обяви. Като дял по градове обявите се разпределят както следва: София (50%), Пловдив (10%), Варна (7%), Бургас (3%), Русе (3%) и Стара Загора (2%).

Job_Stats_November_7

Екипът на JobТiger ще продължи да ви държи в течение на тенденциите с редовния си анализ на динамиката при предложенията за работа у нас.

Публикации от серията