139% ръст на обявите за работа в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“

Job_Stats_Feb_2021

Ръстът на обявите продължава и през втория месец на годината

 През м. февруари продължаваме да наблюдаваме ръст на публикуваните обяви за работа, като спрямо предходния месец той е 13%. В сравнение с м . февруари 2020г., който бе и последния месец преди корона кризата,  обявите са с 13% по-малко.

Job_Stats_Feb_2021_1

Още в средата на месеца започна да се наблюдава значителен ръст на обявите в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“, като в края на месеца този ръст е цели 139%.  От началото на годината броя на обявите в сектора се е покачил с 376%. Разбира се основна причина за този ръст е очакваната през месеца промяна на противоепидемичните мерки и частичното разрешаване на посещенията в заведения за хранене и развлечения.

С ръст са и обявите в секторите „Логистика и транспорт“ (17%), „ИТ“ (16%), „Търговия и продажби“ (9%) и „Строителство“ (8). По-скромен ръст от 1% се наблюдава в сектор „Производство“

При някои от секторите се наблюдава лек спад на публикуваните предложения за работа. Това са секторите „Административни дейности“ (-3%), „Здравеопазване и фармация“ (-2%), „Маркетинг и реклама“ (-1%) и „Счетоводство, одит, финанси“ (-1%).

При разпределението на обявите по сектори челните позиции остават непроменени, като с най-голям дял продължава да бъде секторът „Търговия и продажби“ (22%), следван от „Производство“ (15%) и „ИТ“ (14%).

В следствие на високият ръст в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ той изкачва от шесто до четвърто място и представлява 13% дял от общия брой на предложенията.

Job_Stats_Feb_2021_1

Продължава ръстът на обявите във водещите областни градове. В София той е 10%, в Пловдив – 16%, във Варна – 19%, в Бургас – 19%, в Русе – 2% и в Стара Загора – 4%.

Дяловото разпределение на предложенията за работа във водещите областни градове се запазва както в предходните месеци. Общият брой на обявите в тези градове се равняват на 72% от предложенията за работа в цялата страна.

Job_Stats_Feb_2021_1

Наблюденията през изминалата една година ясно показват, че динамиката на пазара на труда по отношение на публикуваните обяви за работа се влияе изключително много от ситуации на лодкаун, които биват съпроводени с разък спад на обявите, последвани от положително, но по-плавно възстановяване.

В следствие на актуализираните противоепидемични мерки в началото на м. март и постепенно затоплящия се климат, през следващите месеци се очаква да продължи нарастването на обявите в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Търговия и продажби“.

Екипът на  JobТiger ще продължи да ви държи в течение на тенденциите с редовния си анализ на динамиката при предложенията за работа у нас.

Публикации от серията