Работата на смени състарява доказуемо мозъка

Работата на смени състарява доказуемо мозъка

Проучване на специалисти по трудова медицина сочи, че работата на смени и в „странни“ часове на денонощието, има сериозен негативен ефект върху мозъка. Резултатите, публикувани в списание Occupational and Environmental Medicine, обобщават, че след 10 години труд на смени или нощно време, хората получават като безплатен „бонус“ и остаряване на мозъка с около 6 години.

Учените са установили, че биологичният ни часовник очаква от нас да бъдем активни през деня и да спим през нощта и когато това не се случва, последствията са неизбежни. Тази лоша новина само допълва подобните, които са се натрупали през годините. (Предишни експерименти са доказали, че несъобразяването с вътрешния часовник повишава риска от други здравословни проблеми – рак на гърдата, диабет и т.н.)

Екипът от изследователи е анализирал данните за 3 хиляди човека в период от десет години. Те са били тествани за памет, скорост на мисълта и други когнитивни способности. Онези от наблюдаваните субекти, които са работили дълго време на смени, демонстрирали същите резултати, като хора, по-възрастни от тях с около 6 години и половина.

Наблюденията са продължили и са донесли поне една добра новина. Хората, които са „пострадали“ когнитивно от нощната работа са успели да обърнат тенденцията, когато са започнали да работят в нормални офисни часове. За жалост, пълното възстановяване на мозъка е дълъг процес и отнема често до 5 години.

Публикации от серията