Работодателите на Виртуални дни на кариерата 2018: ЗАГОРКА

Работодателите на Виртуални дни на кариерата 2018: ЗАГОРКА

Виртуални дни на кариерата 2018 наближават. На 16 май чрез http://virtual.careerdays.bg от всяка точка на света ще можете да се свържете онлайн с водещи компании в България, за да проведете кратко чат-интервю за работа с представители на HR отделите им. Запознайте се по-подробно с няколко от работодателите, които ще са част от това събитие – как те виждат компанията си, какви позиции ще предлагат по време на Виртуални дни на кариерата и какво очакват от тези, които ще посетят виртуалния им щанд. Днес на въпросите ни отговарят от ЗАГОРКА

С какво се гордее вашата компания?

ЗАГОРКА, компания с над 110-годишна история, поставя основите на пивоварната традиция в България, а днес вече е част от семейството на HEINEKEN. Ние вярваме, че успешен бизнес означава устойчив бизнес, бизнес със стратегия в перспектива за трайно създаване на добавена стойност за нашите служители, партньори и консуматори.

В ЗАГОРКА ние ценим взаимното доверие, обединява ни страстта към постигане на високо качество, уважаваме природата и хората, и ефективно се грижим за тях. Безопасността на нашите служители е от първостепенно значение. А чрез корпоративната ни платформа, ние наистина „Създаваме по-добър свят“. Вече 6 години се фокусираме върху 6 ключови области: опазването на водните ресурси, редуцирането на въглеродните емисии, отговорната консумация, развитието на местните общности, както и здравето и безопасността.

Какви са основните мотивиращи фактори за вашите служители?

Осигуряваме възможности на нашите хора за развитие и израстване в добра компания, както в страната, така и в други държави. Вярваме в отборния дух и силата на сътрудничеството. Движим се напред, като сме готови винаги да научим нещо ново. Ценим опита и познанията, както и личностното усъвършенстване на всеки служител – по този начин правим и промяната, която би допринесла за успех в нашия бизнес.

Целим се високо и имаме смелостта да сме начело на промяната в индустрията, като въвеждаме вдъхновяващи иновации и добавяме стойност за бирената категория. Ние сме водещ пример в изграждането на марки, които се превръщат в емблематични за България. Да бъдеш част от екип, който създава, мисли и действа като лидер и предприемач е изключително предимство и опит.

Кое е основното качество на вашите служители?

Нашите хора са енергични и ентусиазирани и заедно с нашите марки са тези, които ни правят различни. Уважаваме мнението и достойнството на хората си като личности и възнаграждаваме тяхната креативност и ангажираност.

Бирата е нашата страст и този плам намира израз във всичко, което правим – в пивоварството, в изграждането на марките ни, както и в това потребители на нашите напитки да се забавляват и наслаждават, консумирайки отговорни любимите си бира и сайдер. Инвестираме в развитието на хората си, в технологии и в процесите в компанията, за да бъдем печеливши на пазара.

Бирата е социална напитка, която е част от много хубави моменти, които внасят споделяне и забавление в живота. Ние сме един екип и празнуваме заедно своите успехи.

Каква е любимата ви офис традиция?

Времето, в което можем да бъдем заедно като екип – независимо дали ще е в доброволческа кауза за почистване на паркове и реки, засаждане на дръвчета или времето, в което имаме възможност да се насладим на обяд в ресторантите, които се намират в офиса и пивоварната.

Какви позиции ще промотирате на Виртуални дни на кариерата 2018?

Ще акцентираме върху търговски позиции в различни градове от страната. Заедно с това ще заявим интерес и към кандидати за позицията ИТ мениджър, Специалист Човешки ресурси и други административни позиции.

Как хората, които ще дойдат на виртуалния ви щанд, да се подготвят за чат-интервюто?

Ще се радваме да прочетат предварително нашите обяви, за да могат да се информират за свободните позиции и изискванията към тях. Така те ще могат да бъдат и по-конкретни във въпросите си към нас и ще подпомогнат качественото събеседване.

Виртуални дни на кариерата ще се случат на 16 май. Не забравяйте да се регистрирате предварително за събитието. 

Свързани публикации