5 съвета за търсене на работа през 2021 година

5 съвета за търсене на работа през 2021 година

Най-лесният начин в момента да намериш работа е като се регистрираш за „Виртуални дни на кариерата 2021“ и на 10 юни просто започнеш чат с желан от теб работодател!
Побързай, защото специалистите по подбор преглеждат предварително кандидатурите и също канят на срещи!

И все пак, може би ще ти е от полза да знаеш и още някои неща, които правят по-различно търсенето на работа в момента, тъй като последната година беше необикновена по толкова много начини. Пандемията от COVID-19 ни промени немалко, както в личен, така и в професионален план. 

И ако преди наемането на кадри ставаше основно в началото на всяка година и през есента, сега пазарът на труда (в глобален мащаб) се влияе от ръст на заболелите, противоепедимични мерки и темпове на ваксинация. Виж 5 съвета как да се адаптираш по-успешно към „новите“ времена.

Дръж тенденциите под око
Тази година пазарът на труда определено е със съвсем нова динамика, затова не пропускай да следиш тенденциите, информирай се своевременно кои са компаниите, които наемат и индустриите, които процъфтяват. Чети редовно новинарските и насочените към икономическа тематика сайтове, които следят случващото се в бизнеса и тенденциите за наемане на работа. Бъди готов да кандидатстваш и за работни места, които може би не си обмислял в миналото – това може да означава да започнеш работа на свободна практика или да се преквалифицираш в нова професия или отрасъл.

Адаптирай към новата реалност документите, с които кандидатстваш
Започни с проумяването на тенденциите и идентифицирането на професионалните роли, върху които искаш да изградиш профил, с който да демонстрираш трудовия си опит и умения. Ако искаш да промениш кариерата си, посочи своите „преносими“ умения, които ще са валидни и за позициите, към които сега се стремиш. Не забравяй да изброиш всички умения, както твърди, така и меки, които са допринесли за твоите досегашни професионални успехи и постижения и които биха могли да ти помогнат да се представиш като силен кандидат и на друга длъжност. Винаги приспособявай СV-то си към конкретната длъжност, за която кандидатстваш – това е полезно, както при четенето на документа от специалистите по подбор, така и при обработването му от софтуерни програми.
Направи проучване като говориш с твои познати, които са назначени на сходни позиции или имат поглед върху различни индустрии, за да разбереш повече за техните начини на работа.

Не пренебрегвай работата на свободна практика или по проекти
В сегашната все още несигурна икономическа ситуация за компаниите е по-лесно да наемат таланти на свободна практика или за работа по проекти. От тази тенденция обаче може да спечелиш и ти. Тя ти позволява да не прекъсваш трудовия си ритъм, да затвърждаваш и развиваш уменията си и дори да навлизаш в нови професионални сфери. Освен това, ако в момента изпитваш затруднение да намериш стабилна работа, възможностите за временна заетост могат да бъдат добро краткосрочно решение.

Обмисли дистанционна работа
Дистанционната работа вече не е бъдещето, а настоящето. Ако се чувстваш комфортно да работиш от дома си и ако това да не си всеки ден в офис е нещо, което би подобрило баланса между личен и професионален живот за теб, тогава проучи кои компании предлагат подобни гъвкави работни решения. Все повече се налага по-хибридният модел, при който служителите трябва да могат да работят отвсякъде, но от време на време се очаква да се срещат в офиса на компанията. Ако кандидатстваш за работа, която може да се извършва отвсякъде, подобри уменията си за дистанционно интервю, тъй като повечето интервюта вероятно ще са онлайн. Наблегни на важните за работенето от дома умения като тези за комуникация, управление на проекти, гъвкавост, управление на конфликти и др. Проучи какви въпроси се задават най-често на интервю, когато позицията е дистанционна, и се подготви по тях.

Грижи се за себе си
И накрая, ключът към успеха в търсенето на работа е да направиш и грижата за себе си приоритет. Понякога процесът по намиране на следващо работно място може да е изморителен и дори депресиращ, така че отдели време и за себе си, прави редовно нещата, които обичаш и те зареждат положително: занимания с хоби, разходки или просто прекарване на време с близки и приятели. Последната година беше непредсказуема, но един от изводите от нея е, че грижата за себе си трябва да е приоритет за всеки, който иска да е успешен.

Свързани публикации