5500 посетители се срещнаха със 126 компании по време на „Национални дни на кариерата“ в София

Осемнадесетото софийско издание на най-големия кариерен форум в България – „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ се проведе на 12 и 13 март, в Национален дворец на културата. Тази година в София участваха 126 компании – водещи работодатели, които се срещнаха с 5500 посетители.

В откриването взеха участие г-н Лазар Лазаров, заместник-министър на труда и социалната политика, г-н Петър Николов – заместник-министър на образованието и науката, г-жа Елка Димитрова, директор дирекция „Политика на пазара на труда и трудова мобилност“, г-н Тодор Чобанов – заместник-кмет по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимостите“, г-жа Десислава Игнатова – началник отдел „Посреднически услуги“ към Агенция по заетостта, г-н Еммануел Артур, изпълнителен директор на Нестле България и г-н Светлозар Петров, управител на JobTiger.

Те поздравиха работодателите на щандовете и посетителите на изложението и пожелаха успех на тазгодишното издание на форума.

“Този форум е изключително важен, защото осигурява на младите хора бърз преход от образователната система към заетост. Той допринася за задържането на младите висшисти в нашата страна. Чрез тези инициативи можем да заключим, че младите хора до 24 години са най-малко застрашената група от безработица в страната.“  – изтъкна г-н Лазар Лазаров, заместник-министър на труда и социалната политика.

„Форумът е най-голямото и значимо кариерно изложение в България от 18 години. За това има заслуга и фактът, че се организира не на база университети, а на база академични градове. Това дава по-добра възможност на млади специалисти от различни висши учебни заведения да се срещнат с множество утвърдени и доказани работодатели на едно място, същевременно позволявайки на компаниите с едно участие да се свържат с хиляди амбициозни студенти и експерти, които търсят сериозна кариерна реализация. Броят на фирмите, които участват в Национални дни на кариерата в София тази година е 126. Това доказва, че бизнесът има интерес към наемането на работа на млади хора.“ – подчерта Петров.

“Нестле развива своята бизнес дейност тук само от 25 години, но през последните 20 години сме се фокусирали и отдали на работата си С и ЗА младите хора. Защото в Нестле вярваме, че помагайки на младите да се подготвят за началото на кариерата си, допринасяме за развитието на българското общество. Искам да пожелая на всички млади хора – мечтайте смело, целете се високо, защото всичко е възможно!“. Това сподели изпълнителният директор на Нестле България Емануел Артур.

За работодателите това е чудесна възможност да се срещнат и представят работодателската си марка пред подходяща за тях аудитория от млади специалисти, завършващи или завършили подходящи специалности в различни университети. За посетителите, които през деня са минали през кариерния форум ползите са още повече. Много голяма част от тях са все още са неориентирани на пазара на труда и това събитие им дава, на достъп до водещи работодатели, събрани в рамките на един ден едно място. Търсещите работа могат да се срещнат и да поговорят директно със специалистите на отделите за Човешки ресурси на компаниите, а често дори и с мениджърите.

От друга страна подобен тип събития увеличават шансовете на кандидати с нестандартна подготовка и опит да намерят своето място и шанс за развитие на кариера. Дори да не получат подходящи предложения, изложението дава шанс на присъствалите да се ориентират цялостно за изискванията и нуждите на пазара на труда – какви позиции, специалности и умения търсят работодателите в София и страната в момента. Всеки желаещ ще може да получи кариерни съвети и консултации на щанда на JobTiger (как да подготви CV-то си, как да се представи най-добре по време на интервю и т.н.). Нестле България отново реализираха своята CV клиника, на която помогнаха на младите специалисти със съвети.

„Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот” се организира от JobTiger за 18-ти път в страната, като тази година отново се провежда в осем университетски града – София, Варна, Бургас, Русе, Свищов, Велико Търново, Габрово и Пловдив.  В събитието ще се включат над 180 компании в цялата страна, които ще представят свободните си стажантски и работни позиции в различни бизнес сектори. След София, кариерният форум ще се състои и в:

  • Варна – 18 март 2019 г. – Дворец на културата и спорта, 10:00-16:00ч.
  • Бургас – 20 март 2019 г. – Бургаски свободен университет, 10:00-15:00ч.
  • Русе – 25 март 2019 г. – Русенски университет „Ангел Кънчев“, 10:00-15:00ч.
  • Свищов – 27 март 2019 г. – Стопанска академия „Д. А. Ценов“, 10:00-15:00ч.
  • Велико Търново – 1 април 2019 г. – Великотърновски университет, 10:00-15:00ч.
  • Габрово – 3 април 2019 г. – Технически университет, 10:00-15:00ч.
  • Пловдив – 8 април 2019 г. – Пловдивски панаир, Конгресен център, 10:00-16:00ч.

За повече информация посетете https://careerdays.bg/bg/national-careerdays

Свързани публикации