9 признака, че ти е време да смениш работата си

9 признака, че ти е време да смениш работата си

Понякога чакаме твърде дълго, преди да си признаем, че дадена работа  не е подходяща за нас. И това може да има немалко негативни последици…
Изследванията показват, че напрежението на работното място може да влоши физическото и психическото здраве. Продължителният стрес може да доведе до бърнаут и депресия и да увеличи риска от хипертония, диабет и сърдечни заболявания.
Твърде дългото чакане преди да подадеш оставката си може да нанесе сериозни щети и на кариерата ти, да компрометира отношенията ти с работодателя ти или дори да бъдеш уволнен, защото вече не си продуктивен.

9 предупредителни знака, че имаш нужда от нова работа
Не е нужно да чакаш нещата сами да стигнат до своя най-лош край. Виж кои са знаците, че се нуждаеш от нов кариерен път.

1. Вече мислиш за нова работа
Всеки от време на време има лош ден на работа. Но ако редовно си мечтаеш за напускане, вероятно има и основателна причина за това. Приеми го като знак, че е време да започнеш да търсиш следващата си работа.

2. В личните ти разговори преобладават оплакванията от работата ти
Ако всяка вечер разговорите с близките ти започват и завършват с негативни коментари за твоя работен ден, може би е време да промениш това. Нормално е да мислиш за кариерата си и след работно време, но в идеалния случай би трябвало да планираш как да напреднеш на служебното си място, а не да се оплакваш непрекъснато от задълженията, мениджърите или заплащането си. 

3. Мечтаеш за пенсия, а си още твърде млад за такава
Мечтаеш ли си за пенсиониране и изчисляваш ли непрекъснато годините, месеците и дните до времето, когато ще можеш да се оттеглиш от трудовото ежедневие?
Вместо да прекарваш работните си дни в обратно броене до пенсия,   използвай нежеланието ти да продължиш на същата длъжност като мотивация да намериш позиция, която да те удовлетворява и да осмисли дните ти.

4. Сънят ти е непълноценен и неспокоен
Срещаш затруднения да заспиш или се събуждаш през нощта с притеснения относно работата си… Сънят е от съществено значение за здравето и предизвиканият от работата стрес може да бъде причина да не получаваш пълноценна нощна отмора. За съжаление, това те вкарва в порочен кръг. Ако си недоспал и уморен, ще се концентрираш трудно и всяка задача ще ти се струва голямо предизвикателство.

5. Страдаш често от главоболие или настинки
Физическото здраве може да е индикатор за психическата кондиция и ако започнеш да се разболяваш по-често, работата може да е в основата на това. Ако работата ти буквално те разболява, това е сериозен показател, че е време да си потърсиш нова позиция.

6. Пиеш твърде много
Въпреки че няма нищо лошо да се отпуснеш с чаша вино след работа, преживяванията ти от деня не трябва да те подтикват редовно да изпиваш поне бутилка. Ако установиш, че работният стрес те тласка към прекомерна консумация на алкохол или цигари, трябва да отделиш време, за да обмислиш професионалната си ситуация.

7. Ядеш повече (или по-малко) от обикновено
Някои хора се обръщат към храната по същия начин, както други към алкохола. Стресът обаче може да доведе и до загуба на апетит. Ако ядеш твърде много поради напрежението на работното ти място, това е знак, че може би още не си открил най-подходящата позиция за теб.

8. Ужасяваш се от понеделниците или имаш проблеми със събуждането за работа
Нормално е да не ти се става рано сутрин, но не бива и да изпитваш страх всеки път, когато алармата се задейства. Ако безпокойството поглъща мислите ти и изсмуква енергията ти, явно трябва да направиш промяна. Помисли дали новата работа не е това, от което се нуждаеш.

9. Спориш по-често с колеги или шефове
Ако недоволството от работата ти причинява напрежение в офиса или ако си получил предупреждения за представянето или поведението си, определено е време да се замислиш дали причината зад конфликтите не е фактът, че си неудовлетворен от сегашната си позиция.

Разбира се, много от изброените признаци могат да бъдат показатели и за други лични, емоционални или физически проблеми, но ако подозираш, че си стресиран от работата си и изпитваш някои от тези симптоми, тогава със сигурност трябва да преосмислиш кариерния си път.

Ако решиш да напуснеш…
Не се изкушавай да излееш цялото стаявано досега недоволство или да се държиш непочтително към колегите или шефовете ти. Част от професионализма е да съумееш да напуснеш, без да вдигаш скандали и да забравяш за добрия тон. Не компрометирай напълно отношенията си с досегашния си работодател, защото той би могъл да ти е от полза като източник на препоръки и контакти.
И още нещо… Ако вземеш решение да продължиш напред, не напускай работата си на мига. В повечето случаи може внимателно и стратегически да започнеш да търсиш нова позиция, преди да подадеш оставката си. Отдели време да планираш търсенето на нова работа. Опитай да решиш какво наистина искаш, кое не ти харесва на настоящата ти позиция и каква точно е промяната, към която се стремиш. 

А ако се чудиш какви предложения за квалифицирани кадри има в момента на пазара на труда… 

Този въпрос има много лесен отговор. Водещите работодатели, които са готови да наемат нови служители, въпреки кризата, ще участват във „Виртуални дни на кариерата“ на 10 юни от 11:00 до 17:00 часа. В събитието на най-опитния организатор на онлайн форуми у нас – JobTiger – може да се включиш напълно безплатно. И сам да избереш с чии представители да проведеш онлайн среща: посредством чат, аудио или видео разговор. 

Нужно ти е само да имаш предварителна регистрация и достъп до устройство, свързано с интернет, в часовете на самото събитие.

Успех!

 

Свързани публикации