Strypes Lab и пътят до Junior Developer в Strypes – разказ от първо лице – Александър Лазов

Strypes Lab и пътят до Junior Developer в Strypes – разказ от първо лице – Александър Лазов

Strypes е софтуерна компания, създадена през 2008 г. от екип от няколко души. Към днешна дата вече е работодател на повече от 500 човека! За разлика от по-голямата част от аутсорсинг компаниите в сферата, моделът на работа на Strypes включва по-малко на брой, но големи клиенти, с които се затвърждават дългогодишни партньорства. Отличителен белег в този модел на компанията е така нареченият nearsurance –  добра комбинация от ниършоринг и следене на качеството чрез постоянна присъствена комуникация на служители на Strypes в офисите на клиентите. Освен фокус върху основния си бизнес, Strypes развива и така наречената Stypes Lab – академия с безплатни курсове, насочени към хора с минимален или без опит в ИТ сферата, които искат да направят летящ старт в тези среди.

Малко повече за Strypes Lab и пътя си от “ученик” там до Junior Developer (Младши Разработчик) в компанията, ще ни разкаже Александър Лазов. Той се среща за първи път с програмирането още в гимназията, където е учил C++, като в последствие развива този си интерес и до професионално ниво.

Как реши да се запишеш за Strypes Lab, куросовете, които Strypes организира?
От дете имам страст към автомобилите, с времето дори се зароди бизнес-насочена идея за изработка на ретрофити за автомобили (уреди в тунинг областта). Обаче пропуснах важен аспект – а именно маркетинг проучване, което да покаже дали има и какво е търсенето на подобни уреди на пазара. Въпреки всичко, в процеса на развитие на тази идея, успях да надградя много уменията си за решаване на “проблеми”, като и задълбах повече в технологиите и програмирането, за да мога да разбирам как стоят нещата от тази гледна точка. Записах курсове по C онлайн, тъй като той беше пряко свързан с това, което целях. Един ден случайно попаднах на реклама на Strypes Lab, където беше включен и C езика. Реших да пробвам, вече бях завършил други подобни курсове и сметнах, че още един винаги е в плюс. Приеха ме и почнахме!

А как точно Strypes Lab ти помогна да влезеш по-дълбоко в ИТ сферата, кое беше най-ценното за теб?
Курсът е доста практически ориентиран, имаше домашни. Това за мен е голям плюс, защото е начин, по който наистина може да се вникне в детайли в дадената тема. Ако трябва да направя разлика между тези курсове, които бях взимал преди това, то друго голямо предимство на Strypes Lab беше и моментната интеракция с лектора, макар и онлайн. Тя дава възможност да се задават въпроси, на които да бъде отговорено веднага, което е много важно за навлизане в повече детайли, дори технически. Що се касае до самото обучение,то беше изцяло онлайн, което го прави удобно за хора от всякакви професионални области и локации. А зададеният план и графици допринасят за мотивацията на курсистите и цялостната ефективност на обучението, тъй като дават поле за отчетност.

По какъв проект/финален изпит работехте там?

Финалният проект, който изпълнявам беше свързан с всички водени до сега лекции и домашни, което е важно, защото по този начин един курсист може да тества себе си: какво е научил през целия този период. Така може човек сам да усети къде има пропуски и да работи над тях.

С какво допринесе Strypes Lab за настоящата ти позиция, прилагаш ли знанията и уменията си сега?

Това, което мога да отчета като голям плюс на Strypes Lab, е че курсовете не бяха изцяло и само насочени в програмирането. Имаше определени програми, които “писахме”, по начин, по който успешно да развием и уменията си за решаване на задачи/проблеми, което според мен в тези среди е от изключителна важност. Езикът, който учихме тогава, определено изгради солидна основа, която е съществена за разбирането на по-голямата част от кода в момента. Курсът също доста добре ме подготви за нещата, които мога да очаквам на настоящата ми позиция. От друга страна, доброто менажиране на време и решаване на проблеми, умения, които доразвих по време на Styrpes Lab, ми помогнаха и в личен план – приложих ги и в живота си извън работа!

Как виждаш развитието си в компанията занапред?

Аз като личност съм доста амбициозен, съответно бих желал да се развивам към Tech Lead позиция като моя следваща крачка. Това изисква доста работа и познания, разбира се. Има и други позиции, към които проявявам интерес, но за сега тази е насоката, която искам да следвам, а Strypes определено ми дава поле за изява и развитие!

С какво би препоръчал Strypes и Strypes Lab на хората, които тепърва навлизат в ИТ средите, но имат желание да се развиват в тази насока?

Това, което мога да кажа е, че като среда за развитието на един начинаещ специалист, аз определено смятам, че Strypes Lab и Strypes предлагат много  подходящи условия. От комуникация със всеки един човек, ангажиран по дадения проект, до чисто развитие на техническите умения. Компанията дава добра база и старт, както и шанс за хората, които навлизат тепърва в ИТ средите. Специално Styrpes Lab е чудесна възможност за хора, които искат да се образоват и научат нещо ново, да сменят професионалната си насока и в последствие да приложат  знанията си на практика.

Можеш да се срещнеш с представители на Strypes по време на Дни на кариерата: ИТ, комуникации и аутсорсинг през октомври!

 

Свързани публикации