Александър Игов, Senior Talent Acquisition Specialist в Brandwatch за Дни на Кариерата – IT, Комуникации и Аутсорсинг през октомври

Представи се.

Казвам се Александър Игов и професионално се занимавам с подбор в сферата на Информационните технологии над 3 години, като настоящата ми позиция е Senior Talent Acquisition Specialist в Brandwatch. Brandwatch е водеща социална платформа, която дава възможност на повече от 7500 от най-големите компании в света да разбират и да създават ангажиращо дигитално съдържание за своите клиенти. Комбинация от изкуствен интелект и инструменти за менажиране на съдържание в социалните мрежи, Brandwatch предлага на потребителите си услуги и продукти, поддържащи интелигентно свързани работните процеси.

Като специалист в сферата на подбора на кадри, и като човек, започнал първата си “сериозна работа” от кариерен форум, можеш ли да споделиш какви са предимствата на тези събития пред другите начини за търсене на работа?

Първото, което ми идва наум, е “Скъсяване на дистанцията“. На подобен тип форуми не присъстват само рекрутъри и представители на отдел “Човешки Ресурси“. В голям процент от случаите на щандовете има представител на технологичните екипи на компаниите, с които кандидатите могат да поговорят свободно и да се запознаят обстойно с проектите и/или продуктите, по които се работи в компанията.

Разбира се, в такава неформална обстановка липсва притеснението от формалното интервю, разговорите бързо преминават на “ти” и това предразполага много разговора.
Още една добавена стойност за присъстващите ни кариерни събития е честото пропускане на тежкия, няколкостъпков процес, който задължително пристъства при стандартното кандидатстване за работа.

Какви са предизвикателствата за теб като Talent Acquisition Specialist и как ги преодоляваш?

Най-голямото предизвикателство за мен е ангажирането на кандидатите, предполагам, че доста от колегите ми в сферата биха се съгласили с мен. Към настояща дата в големите портали за търсене на работа в България има голям брой от обяви за специалисти в IT индустрията, а колкото и да са добри кадрите ни, пазарът у нас все още не е толкова голям и развит. Това води до постоянна “битка” между компаниите в привличането на подходящия кандидат и така един (middle/ senior) java специалист средно на ден получава по 10+ съобщения от различни рекрутъри за разнообразни позиции.

Кариерните форуми традиционно се провеждат вече и виртуално, и присъствено. Ти кой формат предпочиташ?

Категорично смея да твърдя, че предпочитам събитията на живо. На последното кариерно събитие, на което присъствахме с Brandwatch, беше изключително приятно да се срещнем лице в лице с много от потенциалните ни кандидати и това определено ни помогна да скъсим дистанцията помежду си. Поговорихме за техните интереси и смятам, че по този начин се постигна и по-успешното ангажиране – кандидатите получават информацията, която ги интересува, конкретни позиции спрямо технологиите, които използват, и всичко това без да се налага дори да си отварят мобилните устройства.

Твоят съвет как посетителите да се подготвят за Дни на кариерата в IT сферата?

Задавайте въпроси! Имате възможността да се срещнете със специалисти от всякакви компании, които са там, за да ви помогнат в различни аспекти от кариерното ви развитие, именно като отговорят на въпросите ви и споделят опита си и с вас.

Ако искаш да направиш крачка напред с нова работа или стаж, разгледай отворените позиции в DEV.BG и участвай в IT Дни на кариерата през октомври – виртуално и с живи срещи.

За да присъстваш, е нужна само предварителна регистрация – бърза и напълно безплатна.

*Текстът е предоставен от Brandwatch

Свързани публикации