Йонуц Панайте, DevOps инженер от Immedis за Дни на Кариерата – IT, Комуникации и Аутсорсинг през октомври

Йонуц Панайте е роден в Румъния в годината на експлозията в Чернобил. На 18 години заминава за Испания, където тепърва започва да учи езика, да следва и да работи. Задълбочава познанията си в ИТ сектора и прави 10 годишна кариера в Испания. През тези години се жени за „своя български ангел“ и създава семейство. През 2018 започва нов живот в България, а заедно с това и работа в Immedis чacт oт иpлaндcĸaтa финaнcoво тexнoлoгичнa гpyпa Clune Technology Group. В компанията стартира като разработчик, но предвид предишния му опит се насочва към DevOps. Освен че му помага да подобри нивото си на английски, както обича да се шегува Йонуц, Immedis му дава възможност постоянно да подобрява знанията си за най-новите технологии на пазара, както и човешките взаимоотношения. Води енергичен живот с три деца и още едно напът, а водещо при него е непрестанното му желание да се подобрява.

Като човек, започнал работа от кариерен форум, можеш ли да споделиш какви са предимствата на тези събития пред другите начини за търсене на работа?  

Основното предимство на този тип събития е директния контакт с хора от компаниите. Това ни помага да разберем по-добре каква е културата на компанията, какви хора може да намерим там. От друга страна кариерните форуми ни дават възможността да продадем по-добре своя имидж.

Какви са предизвикателствата за теб като DevOps инженер и как ги преодоляваш?

Най-голямото предизвикателство е да поддържате другите отдели в компанията щастливи и уверени. Като DevOps ние носим отговорност да доставим продукта на клиентите във възможно най-доброто състояние и да останем незабелязани. От друга страна това стои непрекъснатата съвместна работа с разработчиците (Developers и QA) относно подобряването на продукта. Ние трябва да помогнем на последните да осигурят най-добрите условия за разработване и тестване на продукта. Тези умения се придобиват чрез непрекъснато обучение.

Кариерните форуми традиционно се провеждат вече и виртуално и присъствено. Ти кой формат предпочиташ и защо?

Във времето, в което живеем, ясно се видя как технологиите помогнаха. Аз лично забелязвам несигурност в човешките взаимоотношения още преди пандемията. За съжаление в това отношение дистанционната работа нe е помогнала много. Човешкото същество е създадено да контактува с други същества: да бъде щастливо (да живее като двойка, да има деца, да има приятели), да се развива (работи, да общува, да учи) и да се самоусъвършенства (спорт, религия…и в краен случай политика). Така че „да“ – аз съм за събитията лице в лице. Това е най-естественото и това е, което ще показвате всеки ден. 

Твоят съвет как посетителите да се подготвят за Дни на кариерата в IT сферата?

Напоследък се говори много за нашия имидж. Това според мен се дължи на две неща: 1. Защото през всички училищни цикли не са ни учили как да се представяме по най-добрия и естествен начин, а само са ни учили как да работиш и оцеляваш. 2. Защото живеем в свят с много изисквания, в който трябва да ценим много себе си. В тази връзка бих посъветвал посетителите на Дни на кариерата: „Научете да продавате имиджа си и ценете себе си, така че другите да ви ценят.“

Ако искаш да направиш крачка напред с нова работа или стаж, разгледай отворените позиции в сайтовете dev.bg и jobtiger.bg, и участвай в IT Дни на кариерата през октомври – виртуално и с живи срещи.  За да присъстваш, е нужна само предварителна регистрация – бърза и напълно безплатна!
 *Текстът е предоставен от Immedis

Свързани публикации