Има ли начин да стартирам по-бързо кариерата, за която мечтая?

Има ли начин да стартирам по-бързо кариерата, за която мечтая?

Разбира се – има. И ние го знаем, защото вече сме помогнали на над 47 000 студенти и млади специалисти без опит, да поемат по него.

Ако не те устройва търсенето на кариерата, която ще те направи щастлив, да ти отнеме десетилетия, тествай още сега дали си на прав път и какво се крие след първите по-остри завои по него…

Дали имаш точна представа какъв кариерен път искаш да извървиш, или си воден по-скоро от желанието да използваш знанията и уменията си, та час по-скоро да изкарваш пари (по възможност повече), истината е, че животът тепърва ще те тества. Ще предстоят изпитания както на самообладанието и постоянството ти, така и сблъсъци между мечтите ти и реалността.

Как да открия накъде съм се запътил?

Навярно, ако си студент, вече си направил първата правилна стъпка, запитвайки се какъв специалист би искал да станеш и балансирайки между своите интереси, натрупани вече знания и мечти за красиво бъдеще, си положил основите на специалното си образование.

Дали си първи курс или пък скоро ще се дипломираш, най-доброто, което можеш да направиш сега, е да провериш – правилно ли си преценил, че от теб ще стане инженер, маркетолог, счетоводител или специалист по обслужването на клиенти. Как – като отидеш на стаж именно в компания, в каквато си представяш, че би могъл да работиш сред завършването на обучението си.

Защо на стаж?

  • Практиката ще допълни и обогати познанията ти, добити от лекции, упражнения и четене на специализирана литература;
  • Когато завършиш, няма да си в положението на специалист без опит, който трудно ще си намери добра работа, понеже навсякъде търсят хора с поне 2 години опит;
  • След няколко месеца стажуване в компанията на мечтите ти, вече ще си наясно дали ще се чувстваш добре, ако години наред изпълняваш дейности като тези, които си опитал или си видял други да извършват във въпросната фирма.
  • Ако не ти допада тази работа, спокойно! Кариерата ти едва стартира, а ти вече ще си доста наясно с какво би искал и с какво не би искал да се занимаваш в бъдеще и ще можеш да поемеш в правилната посока.
  • Ако пък ти допада точно тази работа – два са възможните резултати. Резултат едно – не само ти си харесал фирмата и дейността й, но и теб са харесали и получаваш предложение да започнеш работа. Еха! Резултат две – приключваш стажа си, не просто с удоволствие, но с придобити практически знания, които доста ще повишат шансовете ти следващият работодател, при когото се явиш на интервю, да те одобри.
  • Не на последно място, имаш нови познанства и полезни контакти, които да използваш в бъдеще, за да получиш съвет, подкрепа или ценна информация.

Ако сме те убедили, че практиката е добра отправна точка за кариерата, за която мечтаеш, каним те на Национални дни на кариерата 2021! Онлайн на 8 април или на живо в твоя град през май, компаниите на събитието ще търсят хора като теб! Възползвай се от възможността и се регистрирай за участие!

Свързани публикации