Интервю за работа на живо с маска? Виж как да се справиш успешно!

Интервю за работа на живо с маска? Виж как да се справиш успешно!

Да, маските наистина създават затруднения в комуникацията, но виж как, въпреки предпазното средство, да се справиш отлично на интервю за работа.

Добре е, преди да отидеш на интервю за работа в дадена компания, да се поинтересуваш за необходимостта от носене на маска. Нашият съвет обаче е – да сложиш такава на лицето си и да не я сваляш по време на интервюто, дори и да не е изискана изрично. Освен че предпазва от заразяване с COVID-19, носенето на маската показва и уважителното ти и отговорно отношение към околните.

Маска – да! Но каква…
Знаеш, че външният вид е съществен за създаваното то теб впечатление. Така както е нужно да избягваш ярки дрехи, изпъстрени с шарки десени и пищни и многобройни аксесоари, така е важно и маската да е семпла, едноцветна или със стилен дизайн (едноцветните изчистени модели са най-добрият вариант). Внимавай ако на маската ти има някакви двусмислени фрази или символи. Това не само ще отвлича вниманието на събеседника ти от думите ти, но може да създаде и нежелано впечатление.

В нуждата за повторения няма нищо страшно
Когато всички са с маски, често е трудно да се чуе казаното. Може да се притесняваш дали ще бъдеш разбран или да се дразниш, че комуникацията не върви гладко, но най-добре е просто да приемеш, че ще има случаи, в които трябва да повториш думите си. Ако не си чул нещо от обясненията или въпросите на интервюиращия, не се колебай и го помоли учтиво да повтори казаното.

Говори по-внимателно
За да се улесни комуникацията, опитай да говориш малко по-високо и ясно от обикновено. Не прекалявай обаче с повишаването на гласа, за да не се приеме за викане или грубост. Направи съзнателно усилие да произнасяш всяка дума възможно най-ясно. Но не артикулирай на срички – все едно срещу себе си имаш нечуващ човек или малко дете.

Ако съобщаваш важни цифри, данни или ключови моменти – намери начин да ги повториш или поне се увери, че са те чули и разбрали. Добра идея е да правиш малка пауза – колкото да си поемеш въздух – след края на всяко изречение. Така няма да накъсваш думите си, но и няма да избързваш прекалено и ще те разберат по-лесно.  Кратките паузи преди и след ключови думи или моменти, които искаш да подчертаеш, също ще улеснят интервюиращия при разговора му с теб.

Ако се притесняваш дали те разбират добре околните, когато си с маска – попитай ги! Може дори да помолиш приятел или близък да направите тренировка на разговор с маски и той да ти каже дали те разбира добре.

Използвай зрителния контакт и жестовете
Когато половината от лицето е покрито, четенето на мимики е затруднено. Следователно, зрителният контакт и жестовете са важни. За да покажеш, че слушаш внимателно и разбираш какво казва другият, увери се, че поддържаш зрителен контакт и кимай с глава, когато е уместно. Имай предвид, че тъй като изражението на лицето не се вижда, е възможно неволно да изглеждаш отегчен, така че се опитай да си възможно най-жизнен. Когато е твой ред да говориш, поддържай зрителен контакт със специалиста по подбор и не се страхувай да използваш умело ръцете си, за да жестикулираш. Когато се използват ефективно, жестовете с ръце могат да те накарат да изглеждаш динамичен и ентусиазиран. Прекаляването обаче може да отвлече вниманието от думите ти, така че намери добър баланс.

Идея +:

Взимай маска и няколко копия от СV-то си и ела на форумите от календара на „Национални дни на кариерата 2021“, за да се увериш сам колко добре се справяш на интервю за работа или стаж. Водещи работодатели от всички отрасли у нас ще те очакват: във Варна – на 10 май, в Пловдив – на 12 май и в София – на 18 и 19 май. Входът за посетители е свободен! Нужна ти е само предварителна регистрация за събитието – ще я направиш за по-малко от минута ТУК .

Успех!

Свързани публикации