Как да избереш първия си работодател?

Как да избереш първия си работодател?

 

Независимо дали търсиш стаж или нова работа, намирането на подходяща позиция надхвърля запознаването с длъжностната характеристика.

Сигурно се интересуваш от това колко голяма, просперираща или финансово стабилна е дадена компания. Ето обаче какво още е добре да имаш предвид, когато избираш между потенциални работодатели.

Ценностите

Обмисли как ценностите на дадена фирма съответстват на твоите собствени. Работата за компания е много повече от просто часовете, които прекарваш там всеки ден. Трябва да усещаш, че с потенциалния работодател отстоявате едни и същи ценности и че можете да изградите трайна връзка.

Фирмената култура

Ако се чувстваш по-добре в по-неформална среда, отколкото в консервативна, тогава компания с корпоративна култура може да не е подходяща за теб. Преди да приемеш оферта за работа, отдели време, за да прецениш дали фирмената култура ще ти допадне.

Екипа

Независимо дали става дума за стаж или работа на пълен работен ден, ще прекарваш много време с новите си колеги, така че е важно да се увериш, че са такива, с които искаш да работиш.

Възможности за учене

Да имаш шанс да учиш нови неща е съществено във всеки етап от кариерата, но в началото ѝ е определящо. Ето защо, избери си стаж или работа на пълен работен ден в компания, където ще научиш възможно най-много неща.

„Преносими“ умения

В допълнение към предлагането на обучение за текущата професионална роля, в една добра компания ще добиеш и умения, които ще можеш да използваш и в друга фирма, и на друга позиция. Не се страхувай да обсъдиш възможности за обучение и изграждане на умения по време на интервюто си за работа!

Перспективи

Освен че ще научиш много, в подходящата за теб компания ще имаш и възможности за израстване в йерархията. Това е особено важно в случай на стажове и първи работни места, защото възможността за повишение е чудесен стимул да учиш повече и да докажеш, че принадлежиш към екипа.

Мениджърите

Да бъдеш оценен е важно за всеки аспект от живота. Ориентирай се към компании, в които мениджърите оценяват служителите си не само чрез бонуси, но и чрез добра дума и подкрепа на усилията им да учат и да се усъвършенстват.

Идея +

Рядък шанс да опознаеш някои от водещите компании на българския пазар е да се включиш онлайн на 8 април или на живо през май в предстоящия 20-и ежегоден форум Национални дни на кариерата 2021. Събитието предлага възможност само в рамките на няколко часа да се срещнеш с работодатели по твой избор и да разговаряш подробно за перспективите пред стажантите и младите специалисти във всяка една от компаниите-изложители.

Свързани публикации