Какво да напишеш в СV-то си, когато нямаш трудов опит

Какво да напишеш в СV-то си, когато нямаш трудов опит

Ако си студент или млад специалист, който все още няма професионален опит, това съвсем не означава, че нямаш с какво да блеснеш пред желан от теб работодател.

Полето трудов опит в твоето първо СV

Преди да го задраскаш от резюмето си или да напишеш „нямам такъв“, помисли дали това е наистина така. Може би си продавал вестници, разхождал кучета, гледал деца почасово или пък си бил доброволец? Ходил ли си на стаж или практика? А не си ли участвал в извънкласни дейности и ученически клубове? Или може би си бил част от спортен отбор? Е, може и да не си вършил тези дейности всеки ден от 8 до 17 ч. и да не си получавал редовна заплата за това, но със сигурност всички тези ангажименти са те научили на много неща: на екипна работа, на отговорност, на организиране на времето ти, на внимание към детайла, на работа с компютър, на дисциплина, на чужди езици и др.

Защо това не е наивно!

Специалистите по подбор ще четат подадените от теб документи с въпроса: пасва ли този кандидат на длъжността, за която търсим човек? И те ще се питат това съвсем добронамерено и ще търсят  в написаното от теб не поводи да те отхвърлят, а по-скоро податки за това, че дори и да нямаш трудов опит (което е разбираемо за студент и млад човек), ти можеш да се впишеш в екипа, да учиш бързо и отговорно и дисциплинирано да се отнесеш към поетите ангажименти.

Какво да направиш, за да си сред перспективните кандидати?

Бъди реалист, но не прекалявай със скромността. Предлагаме ти следното:

  • Кандидатствай по обяви, които са подходящи за хора с твоето образование и не изискват задължително голям опит. Спокойно, ще дойде и твоето време да кандидатстваш за мениджърски позиции.
  • Прочети избраната обява внимателно и прецени кои от търсените у потенциалните кандидати качества и специфични изисквания притежаваш.
  • Имай предвид, че работодателите търсят комбинация от меки и твърди умения. Меките умения са способности, които можеш да приложиш на почти всяка позиция, като лидерски или комуникативни умения, или пък способност да организираш времето си. Твърдите умения обикновено са неща, които научаваш чрез специализирано образование или различни обучения, като владеене на софтуер или чужд език.

При наемане на работа на начално ниво повечето работодатели оценяват меките пред твърдите умения, тъй като меките умения са по-трудни за преподаване.

  • Разкажи за себе си целенасочено, като подчертаеш уменията, които си развил във всяка роля, която си изпълнявал досега (стажант, доброволец, почасов работник, ученик, студент, състезател и т.н. ). И най-вече, наблегни на качествата и уменията, включени в обявата за работа.
  • Изброи всички постижения, с които се гордееш и конкретни цели, които си постигнал. Старай се това да е максимално обвързано с позицията, за която кандидатстваш.
  • Увери се, че си включил само информацията, която е най-подходяща за конкретната работна позиция. Например, ако кандидатстваш за административен асистент, не е нужно да обсъждаш как опитът ти като детегледачка е помогнал за подобряване уменията ти за гледане на деца, но може да споделиш как това е допринесло да култивираш умения за управление на времето ти и за справяне с множество задачи едновременно.
  • Важно е да подчертаеш образованието си. Това ще покаже на работодателите, че можеш да преодоляваш предизвикателства, да се придържаш към ангажименти и да учиш нови неща. Може също така да споделиш курсовете, които си завършил и които са от значение за съответната работна позиция.

Още някои неща, които да имаш предвид!

* Бъди уверен

Работодателите искат да знаят, че се гордееш с постиженията си и си уверен в уменията си. Постарай се това да личи в резюмето ти, като подчертаеш всичките си най-добри и най-подходящи за длъжността  силни страни и постижения.

* Провери правописа

Демонстрирай вниманието си към детайлите, като прегледаш задълбочено автобиографията си за правописни грешки и несъответствия. Може да помолиш приятел или ментор да прочете документа, преди да го изпратиш на работодател.

* Не прекалявай с обема

Резюмето трябва да е целенасочено и силно като изказ, не дълго.  Специалистът по подбор трябва да може бързо и лесно да се ориентира дали си подходящ за съответната позиция.

Идея+:

Именно твоето добре съставено резюме може да провокира водещи работодатели да ти определят среща за онлайн интервю на 8 април, когато ще е виртуалният ден от тазгодишния, 20-и поред, форум за търсене и предлагане на работа „Национални дни на кариерата 2021“. Участието в събитието е безплатно, нужно е само да се регистрираш тук и да качиш резюмето си в профила си. И това не е всичко – освен да те потърсят работодателите, които си впечатлил, и ти ще можеш да инициираш срещи с фирмите, които харесваш и в които искаш да бъдеш нает!

Свързани публикации