Какво да правя, ако не мога да отговоря на въпрос при интервю за работа?

Какво да правя, ако не мога да отговоря на въпрос при интервю за работа?

Колкото и добре да си се подготвил за разговора със специалист по подбор, може да се случи така, че някой от въпросите му да те затрудни. Ето защо е важно предварително да знаеш какво да направиш в такава ситуация.

Дай си време преди да отговориш!
Ако някой въпрос те затрудни, не бързай да казваш първия хрумнал ти отговор, но и не мълчи притеснено. Кажи нещо като: „Хмм… това е страхотен въпрос. Позволете ми да помисля малко върху него“. Това е достатъчно, за да ти осигури време, в което да се съсредоточиш над въпроса.

Помисли на глас!
Имай предвид, че голяма част от специалистите по подбор задават сложни въпроси, не за да получат веднага правилен отговор, а за да видят по-добре как разсъждава кандидатът. Така че, след като си отделил минута, за да събереш мислите си, опитай да обясниш накратко пътя на разсъжденията ти.
Например, ако те попитат нещо като „Разкажете ми как подхождате към редактиране на дълги статии?“, а ти всъщност нямаш изработена методика (все още), добър подход би бил да си представиш, че редактираш такава статия и да споделиш стъпките, които би предприел, на глас. Добави в разказа си думи като „първо“, „след това“ и „накрая“, за да дадеш на отговора си завършена структура. Може и да завършиш отговора си с фразата, че „подходът ти варира в зависимост от конкретната ситуация“, което ще е от полза, ако твоето разбиране по зададения въпрос и това на интервюиращия не се покриват много.

Опитай да пренасочиш въпроса
Ако ти бъде зададен въпрос, на който не можеш да отговориш, опитай да се насочиш към област, която ти е позната.
Ако те питат например дали имаш опит в маркетинг за социални медии, не бързай да отговаряш с „не“. Сподели какъв маркетинг опит имаш досега, както и че си управлявал страници в социалните мрежи, например. Подчертай, че си достатъчно добър в нещата, които си правил и вярваш, че бързо ще се ориентираш и натрупаш необходимите знания за длъжността.

Когато нямаш никаква представа…
Разбира се, може да ти зададат въпрос, за който нито допълнителното време, нито изказването на мислите ти на глас, нито пренасочване на темата би ти помогнало да откриеш отговора. Има въпроси, за които или знаеш, или не – най често, когато става дума за факти или понятия. Все пак, не бързай да се притесняваш. Признай, че не знаеш все още отговора, но четеш и се интересуваш от подобни теми, нека си проличи ентусиазмът ти от позицията и от развитие в професионалната сфера.

Идея +:

Потърси в интернет информация за най-често задаваните въпроси на интервю за работа и се опитай да измислиш добри отговори на тях. Тази тренировка ще те направи по-уверен, а увереността определено е нещо, което „носи точки“ при разговор с рекрутър. Опитай как се справяш и в онлайн интервю с истински специалист по подбор – на 8 април – по време на виртуалното издание на „Национални дни на кариерата 2021“. Регистрирай се безплатно (и бързо) за събитието – ТУК!

Успех!

 

Свързани публикации