Кариерните форуми на живо тази година са рядкост, не само като проява, но и като шанс!

Sofia-01

Кариерните форуми на живо тази година са рядкост, не само като проява, но и като шанс!
Виж поне 7 причини защо това е така…

До края на април, у нас имаше все още забрана (във връзка с епидемиологичната обстановка) за провеждане на събития на живо, така всички пролетни събития за търсене и предлагане на работа се състояха онлайн. Най-старият и най-голям организатор на кариерни изложения в България JobTiger също проведе успешно виртуално издание на „Национални дни на кариерата 2021“ на 8 април.

Но само ние не спряхме дотук. Между 10 и 19 май JobTiger реши да даде шанс на младите специалисти и студенти, както и на компаниите, които ги наемат, да се срещнат и на живо. Не само защото от 20 години традиционно форумът обикаля в големите академични градове на страната, но и защото, дори и да си бил на няколко онлайн изложения, все още има няколко важни причини да участваш и на живо! Виж кои са те и се регистрирай безплатно и лесно за „Национални дни на кариерата 2021“ – в София на 18 и 19 май.

  • Компаниите са различни – има компании, които в момента все още имат ресткрикции за участие на събития на живо, но пък има и такива, които предпочитат да се срещат реално, а не виртуално с кандидатите. Пък и на всеки форум можеш да се срещнеш с представители на фирми, с които досега не си разговарял, а шансът ти да бъдеш нает се увеличава с всяка нова компания-изложител!
  • В живите срещи обичайно кандидатите се представят още по-добре – да ти пак си си ти – с твоя опит, знания и интереси, но… да бъдем честни: онлайн срещите не изискват толкова подготовка и може дори да чувстваш, че си на неформална среща, защото си у дома (а навярно и по чехли) или си на разходка навън, особено пък ако участваш само в опция за чат, без видео разговор.

Друго е, когато станеш рано, облечеш предварително подготвени дрехи, погрижиш се и чантата и обувките ти да са в тон и блестящи от чистота – няма как да се отпуснеш все едно правиш нещо домашно или лежерно, нали? Може да си и леко по-притеснен от срещите на живо със специалистите по подбор, но пък това навярно ще те накара да се погрижиш да се подготвиш изключително старателно за събитието. Давайки най-доброто от себе си в подготовката за форума, ще увеличи шансовете  си да бъдеш нает!

  • Представителите на фирмите ще видят, че си сериозно заинтересован от перспективата за кариера при тях – погледнато от обратната страна, това, че си решил да отделиш време за подготовка, пътуване и явяване на форум на живо, ще подскаже на специалистите по подбор, че си ентусиазиран и сериозен кандидат, който умее да организира добре времето си!
  • Разговорите не са ограничени като времетраене – ако ти се струва малко да представиш себе си за 10 мин (не е толкова малко, но може да имаш това притеснение), колкото е отреденото време за разговори на онлайн форум, то ела и се срещни на живо с представителите на желаните от теб компании. И разговаряй с тях на воля за всичко, което те интересува – освен да се представиш и да питаш за перспективите за развитие в дадена фирма, може да зададеш и повече въпроси за отрасъла, в който оперира тя и за нейната конкретна дейност, за изискванията им към кандидатите и дори може да помолиш за обратна връзка за собственото си представяне.
  • Присъствието на конкуренция е стимулиращо – докато си у дома, в заведение или пък някъде навън и се включваш в онлайн форум, може и да не осъзнаваш, че мнозина се борят, за да спечелят позицията, която си харесал и ти. Да се бориш буквално „рамо до рамо“ с преките си конкуренти, може да е стимулиращо!
  • Опознаваш другите кандидатифорумите на живо ти дават възможност да научиш не само много за фирмите, които харесваш и за пазара на труда у нас, но и да добиеш по-ясна представа с кого се надпреварваш за мечтаната от теб кариера. Докато обикаляш от щанд на щанд, ще можеш да хвърлиш око и на другите кандидати – как се обличат, как се представят, как жестикулират, може да разбереш и пред кои фирми спират най-често, както и какво ги интересува…
  • Получаваш втори шанс – може би вече си опитал да кандидатстваш за работа или стаж като си изпратил документите си в определена компания или си контактувал с представителите й на онлайн форум, но е било неуспешно. Сега имаш шанс да представиш себе си и в директна среща. Това е не просто втори, но и златен шанс, ако вече си си направил добра равносметка от предишния си опит и ако си се постарал да научиш повече за това какви кандидати наема въпросната фирма!

Бонус +:

Ако се включиш на живо в „Национални дни на кариерата 2021“  в София на 18 и 19 май, ще срещнеш представителите на близо 30 компании, които в момента търсят стажанти и млади специалисти. Това е форумът, на които ще имаш най-много време – да разгледаш, да опознаеш обстановката, да прецениш силите си и, разбира се, да ги премериш с другите кандидати. Участието е безплатно. Необходима ти е само предварителна онлайн регистрация. Направи я в няколко бързи стъпки още сега!

Успех!

 

Свързани публикации