Над 5 хиляди млади хора получиха своя шанс да открият работа или стаж на първите виртуални „Национални дни на кариерата”!

NVCD_2020_Finished
Участието на 110 фирми и над 5000 кандидати за работа доказва безспорната нужда от подобни иновативни подходи и решения, за да се справим с критичната ситуация.

На 24, 25 и 26 март се проведе 19-ото поредно издание на „Национални дни на кариерата“. В тях участваха 110 водещи фирми от цялата страна и 5217 кандидати за обявените от работодателите свободни позиции. Интересът към събитието беше повече от голям, като се има предвид, че тази година то се случи в условията на извънредно положение и в нов формат – изцяло виртуално.

Заради епидемията от COVID-19, имаше огромен риск най-старият и мащабен кариерен форум у нас да бъде просто отменен и младите специалисти и студенти да не получат традиционния вече шанс да открият своята нова работа или стаж. Бизнесът също щеше да се лиши от  една удобна и ефективна платформа, чрез която повече от 18 години достига до достойни и амбициозни кандидати, желаещи да станат част от екипите на фирмите им. Равносметката от годините досега е красноречива – повече от 45 хиляди млади хора са положили началото на кариерата си именно чрез форума „Национални дни на кариерата“.

Резултатите от проведените в рамките на трите дни чат-интервюта тепърва ще търпят развитие и ще бъдат отчитани. След като кандидатите имаха възможност – седейки безопасно у дома си – да избират с кои представители от участващите 110 водещи компании да се срещнат и да разговарят виртуално, мнозина от тях са се сдобили с предложения, които да осмислят и с покани за по-нататъшни интервюта. Красноречиво е обаче, че бизнесът и кандидатите вече реагират положително на проведеното събитие и затова няма съмнение – и тази година хиляди младежи от цялата страна отново получиха виртуално своя реален шанс да открият подходяща първа работа или стаж.

Приносът на събитието за развитието на средата в кризата беше отчетен и от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева така: „В рамките на извънредното положение започна препрограмиране на търсенето, предлагането на пазара на труда и на начина на организация на работата. Непосредствена задача пред нас сега е да предложим достатъчно мерки за подкрепа на бизнеса, така че не само да не затварят предприятия, но и да се запазят по-голяма част от работните места. Всяка криза дава и възможности – в този случай – да започнем да говорим повече за дигитализацията на пазара на труда, електронните услуги,  нуждата от разширяване на регламентите за дистанционна и надомна работа, за подкрепа на отговорните работодатели и т.н.“

Екипът на JobTiger благодари на всички участници за подкрепата. Бизнесът трябва да продължи!

 

Организатор на форума е JobTiger.

Институционални партньори: Република България Министерство на Икономиката, Министерство на труда и социалната политика, Агенция по заетостта, Община Варна, Община Свищов, Република България Областна администрация Велико Търново, Областна администрация Габрово, Република България Областен управител на област Русе, Областна администрация Пловдив

Медийни партньори: Аз мога тук и сега, Кариера за теб, Buljobs, 9 academy, Международната награда на херцога на Единбург – България, Able Mentor, сп. Журнал за жената, b2b Media, Uchi.bg, TeenPortall, teenews.eu, Plovdivskinovini.bg, сп. Логистика, SKYlines образование в чужбина, Академия IT Step, JobTiger.tv, HRIndustry.bg, ISIC България, Business Club.

Свързани публикации