Кариерните форуми – най-ефективният начин за намиране на нова работа! Интервю с Николета Стоянова, участник във виртуалните „Национални дни на кариерата“

Продължаваме да събираме плодовете на успешния онлайн формат на „Национални виртуални дни на кариерата“ 2020. Една от участничките в него – Николета – с радост ни споделя как събитието е причината да намери първата си работа. Вие също можете да направите това на предстоящите „Виртуални дни на кариерата“ 2020. На 16 юни, на http://virtual.careerdays.bg, от всяка точка на света ще можете да се свържете онлайн с водещи компании в България, за да проведете кратко чат-интервю за работа с представители на HR отделите им.

 

IMG-6523b043432b2fe44f27f4faa7dcbab5-V-01

Кратко описание: какво учиш / си учила, какво работиш в момента (или си работила досега)?

Съвсем скоро завърших средното си образование в 138. СУЗИЕ, където бях председател на ученическия съвет в последните 2 години. Благодарение на онлайн изданието на „Национални дни на кариерата” ще започна работа в голяма международна компания като Business Applications Consultant. Преди това бях част от младежката организация YOUth TALENTs, с която организирахме събития, насочени към младите хора и тяхното личностно и кариерно развитие. Също така съм доброволец в менторската програма ABLE Mentor, която свързва ученици от цялата страна с персонален ментор, който им помага да развият свой личностен, социален или бизнес проект.

1. Какви бяха впечатленията ти от online изданието на „Национални дни на кариерата“?

Събитието беше изключително добре организирано и не срещнах никакви трудности при свързването с различните компании. Мога да кажа дори, че беше много по-приятно и удобно от формата на живо, защото имах възможността да задам въпросите си на множество работодатели без дори да трябва да излизам от дома си.
Радвам се, че въпреки наложеното извънредно положение, водещо до множество забрани, екипът на JobTiger реагира така бързо и не отмени събитието, а го дигитализира. По този начин онлайн изданието даде старт на професионалната ми кариера и съм сигурна, че и на много други.

2. С какво беше по-различно от „живото“ събитие? Какъв тип кариерно събитие предпочиташ да посещаваш?

На “живото” събитие има по-голяма вероятност да не успееш да се добереш до всички работодатели, с които искаш да се запознаеш, заради огромния поток от хора. На онлайн изданието нямаше такъв проблем, защото времето за разговор беше фиксирано, а ти стоиш и чакаш реда си на виртуална опашка, без да се притесняваш от шума около теб, докато си в удобството на дивана си вкъщи.

3. Разкажи ни какво се случи след участието ти в „Национални дни на кариерата“?

След участието ми в „Национални дни на кариерата” имаше леко затишие от повечето фирми, в които подадох CV-то си, но това се дължеше на замразяването на процесите по подбор заради COVID-19. За щастие, (дори за моя изненада, тъй като не мислех, че имам шанс там) една компания се свърза с мен и ме повика на интервю. След успешното преминаване през всички етапи на подбор, ме одобриха и чакам с нетърпение първия си работен ден в средата на юли.

4. Колко време отне процесът, от участието ти на форума, до запознанството ти с новият ти работодател?

Точно един месец след участието ми във форума получих имейл от бъдещия ми работодател.

5. Мислиш ли че подобен тип форуми са от полза за хората в България?

Мисля, че подобен тип форуми са не само от полза на хората в България, но са и най-ефективният начин за намирането на нова работа. Контактът лице в лице е много важен и дава по-голям шанс на кандидата да направи добро впечатление на евентуалния му бъдещ работодател. Събитията на JobTiger предоставят много богат избор от компании в различни сфери, което помага изключително много, ако човек не знае точно с какво иска да се занимава или не е наясно какво се предлага на пазара на труда.

Моят съвет към всички, които си търсят работа в момента, е да изберат нещото, в което са добри, и да проучат обстойно кои компании ще им дадат възможността да го практикуват. Ако искате нещо, то трябва да се потрудите здраво, за да го постигнете. Изгответе си CV, посетете следващото издание на „Национални дни на кариерата” и се представете в най-добрата си светлина.

Свързани публикации