Нямаш трудов опит? Виж как да си създадеш впечатляващ профил в LinkedIn!

Нямаш трудов опит? Виж как да си създадеш впечатляващ профил в LinkedIn!

Търсенето на първа работа може да те постави в малко странна ситуация: имаш нужда от трудов опит, за да си намериш работа, но имаш нужда от работа, за да имаш трудов опит…

Ситуацията обаче не е без изход. Решението е – да покажеш, че ти си кандидат с немалко качества и с амбиция да се развиваш. А един от начините да го демонстрираш е чрез профила си в професионалната мрежа LinkedIn. Предлагаме ти няколко съвета, с които да създадеш впечатляващо присъствие в приложението, което специалистите по подбор все по-често използват, за да откриват нужните им кадри.

Не се притеснявай, че нямаш трудов опит
В графата Headline може да напишеш например: „Завършил съм право през 2019 г. и търси работа като юридически консултант“. Така ще представиш хем образователния си статус, хем амбициите си за бъдещето.

Обърни внимание на детайлите
Потърси подходяща снимка за профила си. Не е нужно да те представя като по-възрастен, отколкото си, но трябва да те разкрива в делова светлина, нека не е от купони, екскурзии или сватби, например. Провери (поне) два пъти всичките си текстове дали са съгласувани и дали нямат правописни грешки. Без значение колко блестящ ученик си бил, една правописна грешка може да постави под въпрос кандидатурата ти.

Включи всяка социална работа или доброволчество, в които си участвал
Участвал ли си в проекти за помощ на възрастни хора или на деца в неравностойно положение? Имай предвид, че социалната ти ангажираност е нещо, което интересува работодателите толкова,  колкото и професионалните ти умения. Хората, които доброволно дават от себе си в полза на другите, винаги впечатляват.

Наблегни на интересите си
Работодателите се интересуват не просто от интересите ти, но и от отношението ти към нещата, с които се занимаваш. Това може да проличи дори и от начина, по който разказваш за блога ти за готварство, например.

Поддържай профила си в LinkedIn активен
Публикувай редовно в профила си съдържание (собствени коментари или чужди статии), което за теб е интересно или е свързано със сферата, в която искаш да се развиваш професионално.

Присъедини се към групи
LinkedIn е много повече от професионална платформа, той е и социална мрежа. Включи се и се опитай да се изявяваш в групи, фокусирани  върху интересите ти и професионалната сфера, от която искаш да си част.

Спомени лични проекти, които разкриват способностите ти
Организирал си клуб в училище, създал си сайт на класа или си програмирал приложение в свободното си време… Използвай подобни неща, за да покажеш, че си инициативен и организиран.

Идея +: Профилът ти в LinkedIn е още една възможност да покажеш на специалистите по подбор, с които можеш да се срещнеш на 8 април, по време на виртуалния ден от „Национални дни на кариерата 2021“, че гледаш сериозно на търсенето на работа или стаж. Ако все още не си се регистрирал за събитието, направи го – безплатно и само в няколко лесни стъпки – тук.

Свързани публикации