Обърни специално внимание на ръцете си по време на интервю за работа!

Обърни специално внимание на ръцете си по време на интервю за работа!

Чувал си, че очите са прозорец на душата, но замисляш ли се, че ръцете са голям издайник на психиката и емоционалното състояние? Ето какво да (не) правиш с тях по време на интервю за работа.

По дрехите посрещат…
Щом си стигнал до интервю за работа, значи автобиографията ти е била отличена, мотивационното писмо – харесано и сега ти предстои, освен с опита и качествата си, да се докажеш в деловия свят и с външния си вид. Е, съвсем не само с него – но първото, което ще забележи интервюиращият, е: дали си дошъл навреме за срещата и дали видът ти е спретнат и представителен. Така че преди да ти подскажем какво да правиш с ръцете си докато тече този важен разговор, трябва да ти напомним, че маникюрът е нещо, което не бива да пренебрегваш. Отиди на срещата задължително с чисти ръце, изрязани нокти, и ако се лакираш, нека да не е в твърде ярки тонове. Избягвай по маникюра си и украси от всевъзможни фигурки и картинки, брокати, стикери и др.

Използвай ги, за да демонстрираш увереност
Вместо да кръстосваш ръце на гърдите си – жест, който издава несигурност или отбрана, опитай да сгънеш ръцете си една върху друга или просто да ги подпреш на дръжките на стола си. И не забравяй: отворените пръсти винаги са по-добър вариант от свитите в юмруци ръце.

Остани спокоен
Непрестанното ръкомахане или играта с пръстите не те представят в добра светлина. Честото местене на ръцете в опит все пак да им намериш удобна поза, подсказва, че не се чувстваш комфортно и затова вероятно не е виновен столът. От друга страна, ако не се движиш изобщо, ще изглеждаш сковано и неестествено. Тайната тук е в намирането на баланс между бурните движения и неподвижното седене, така че да изглеждаш хем спокоен, хем естествен.

Предавай правилните послания
Ако дланите ти са отворени и обърнати нагоре, това говори за честност и ентусиазъм. Ако дланите ти са обърнати надолу, внушението е за доминиране и твърдост, които обаче са много по-подходящи при преговори за заплата, отколкото при интервю за нова работа. Също така, не забравяй да държиш раменете си леко отпуснати. Ако те са вдигнати до ушите ти, интервюиращият ще забележи, че си притеснен.

Внимавай за културни различия
Всичко казано дотук се отнася най-вече за западния бизнес модел. Не забравяй, че едни и същи сигнали на тялото могат да предават напълно различни неща в различни краища на света. Увери се, че си направил проучване преди интервюто, за да знаеш какво да очакваш по време на този важен разговор. И имай предвид, че пандемията превърна някои нормални доскоро неща – като поздравяването с ръкостискане – в не толкова приемливо поведение.

Упражнявай контрол върху жестовете
С ръцете може да се говори, но по време на интервю за работа е добре да ограничиш посланията им. Вместо това, се съсредоточи върху кратки и точни отговори на въпросите, които ти поставят и не разсейвай интервюиращия с размахване на ръце.

Идея+:

Голяма част от интервютата по подбор на персонал вече се извършват от разстояние. Виж списъка с компании , които ще предлагат работа и стаж на 8 април и избери с чии представители да разговаряш по време на виртуалния ден от форума „Национални дни на кариерата 2021“. След това се регистрирай тук и ела онлайн в деня на събитието!

И не забравяй, че по време на видео срещата ви рекрутърът отново ще наблюдава как жестикулираш и какво правиш с ръцете си. Затова тренирай предварително и по възможност се запиши на камера и си дай сметка за излишни или спорни движения с ръце. Успех!

Свързани публикации