Професиите на бъдещето: 2025-2050 г.

Професиите на бъдещето: 2025-2050 г.

Задаваш ли си въпроса какво ще е бъдещето на сегашните професии и какви ще са професиите на бъдещето? Логично е да те вълнува, особено ако искаш да придобиеш конкурентни знания и умения или да се преквалифицираш така, че да печелиш, както се казва, добри пари и да имаш сигурна работа.

В най-близко бъдеще, вече е видно, най-търсени в световен мащаб ще са: инженерите, софтуерните разработчици, счетоводителите, маркетолозите, медицинските сестри, физиотерапевтите, болногледачите, учителите, агрономите, техническите диагностици за леки автомобили… И все пак, само след няколко години, се очаква да има и по-различни, и може би по-добри за теб възможности да се реализираш професионално. Ето за какви специалисти още се предполага, че ще има глад в периода 2025-2050 години.

Пилот на космически кораб
Комерсиалната космическа индустрия вече подава заявки, че се „готви за старт“. Което означава, че пилотите, които могат да управляват космически кораб, ще се превърнат в изключително търсени кадри. На желаещите да превозват хора в Космоса, ще е необходим опит в астрофизиката, астрономията и инженерството. Сигурно това ще е една много добре платена работа.

Детектив на данни
Използването на данни се развива и затова работата на анализатора на данни динамично се променя. До 2025 г. почти 30% от генерираните данни ще бъдат в реално време, твърдят експерти. Освен традиционната им обработка и генериране на отчети, събраните данните също ще трябва да бъде сведени до разбираеми и ясни термини, за да могат лесно да бъдат подобрявани. Освен обичайните отговорности за анализ на данни, кандидатите за подобни работни места ще трябва да имат и задълбочено разбиране на проблемите с данните, които трябва да бъдат решавани.

Етичен мениджър доставки
Мениджърите по доставките са отговорни за управлението на цялостния процес на дадена организация по снабдяването, което включва намиране на най-добрите доставчици, анализ и изчисляване на разходите за обществени поръчки и намаляване на разходите. Тъй като светът все повече се стреми към по-добри екологични практики, мениджърите по доставките също ще трябва да бъдат етични в подхода си. Освен да гарантират, че продуктите се произвеждат етично, кандидатите за подобни работни места в бъдеще ще трябва да гарантират и че всички източници на доставки следват етичните стандарти.

Възродители на изчезнали видове
Учените изчисляват, че между 200 и 2000 вида умират всяка година, като се очаква последиците от изменението на климата да удвоят тези загуби до 2040 г. От редактиране на генома до извличане и синтезиране на нишки ДНК, възродителите на изчезнали видове скоро ще могат да пресъздават организмите и да ги въвеждат отново в естествените им местообитания. Желаещите да се заемат с тази отговорна работа в близко бъдеще ще трябва да разбират доста от биология, химия и медицина, както и да са отлично запознати с географските, етичните и правните проблеми, които засягат всеки възроден вид.

Компаньон на възрастни хора
До 2050 г. броят на хората на възраст над 60 години се очаква да достигне над 2 милиарда. Тъй като общата продължителност на живота се удължава, благодарение на технологиите, стареенето се очаква да се превърне в един от най-важните социални проблеми в бъдещето. Работата на компаньоните на възрастни хора ще включва изслушването им, подпомагането им в ежедневните им дейности и извеждането на разходка или осигуряването на подходящ вид занимание и/или развлечение. Някои от ключовите компетенции, необходими за тази работа през бъдещите години, включват търпение, съпричастност и силно развити умения за наблюдение, за да се установи дали възрастният човек не изпитва някакви емоционални проблеми, като депресия и тревожност.

Брокер на ИТ услуги
С все по-засиленото търсене на ИТ услуги е необходимо някой да играе ролята на посредник между доставчиците на ИТ услуги и техните клиенти. Брокерите на ИТ услуги ще трябва да могат да разбират изискванията на клиента и да идентифицират доставчици, които могат да ги изпълнят. Някой, който има опит като брокер на недвижими имоти или на борса, може да се реализира доста успешно и ако се насочи към сферата на информационните технологии.

Специалист изкуствен интелект
Кандидатите, които се интересуват от възможностите за специализация в областта на изкуствения интелект, имат различни възможности за кариерен път пред себе си – автоматизация, роботика, компютърно програмиране и други сфери, свързани с математиката, технологиите, логиката и инженерството. Вече съществуват и образователни програми, които предлагат специфично обучение в областта на изкуствения интелект или пък подобни знания се  преподават в специалности като здравна информатика, инженерни компютърни науки или информационни технологии. Що се отнася до самите работни места, специалистите по изкуствен интелект, ще имат различни роли, включително научни изследвания, софтуерно инженерство, програмиране на алгоритми и консултации в областта на изкуствения интелект.

UX дизайнер
С интерфейсите, които стават все по-разпространени, UX (произлиза от User Experience или потребителско преживяване) ще се превърне в основен фокус на удовлетвореността на клиентите. UX дизайнерите ще отговарят за цялостния външен вид на продукти и уебсайтове, с цел да се идентифицират по-добре нуждите на потребителите, за да бъде създавано по-приятно за тях дигитално изживяване. Комбинирането на опит в графичния дизайн и психологията ще бъде полезно за напредъка ти, ако поемеш по този кариерен път.

Инженер за 3D печат
3D принтирането е сравнително нов начин на производство, който използва компютърно подпомогнат дизайн. Изисква се висока специализация и най-добрите кандидати за тази работа са тези, които имат сериозен интерес към процеса, организацията и производството, както и стремеж към усъвършенстване на всеки детайл.

Консултант по дигитална рехабилитация
Хората едва сега осъзнават колко пристрастяващи и разрушителни могат да бъдат социалните медии и други онлайн канали, като експертите прогнозират, че това ще бъде основен двигател на разходите за психично здраве до 2030 г. Консултантите по дигитална рехабилитация ще имат задачата да помогнат на хората да се възстановят от прекомерното потребление на дигитални устройства и да се върнат обратно към нормален начин на живот.

Търсиш ли вече своята бъдеща работа?
Някои добре платени работни места чакат да бъдат заети още днес! Ако си нетърпелив да промениш кариерата си и да станеш част от екипа на водеща компания тук и сега – посети „Виртуални дни на кариерата 2021“ и избери ти с кой работодател да разговаряш за наличните кариерни възможности.

Десетки български и международни компании ще наемат специалисти с опит онлайн на 10 юни от 11:00 до 17:00 часа. За да участваш, е нужно просто да се регистрираш!

Успех!

Свързани публикации