Внимание! Ето кои грешки най-често се допускат в CV-то

Внимание! Ето кои грешки най-често се допускат в CV-то

Да направиш силно първо впечатление може да бъде изключително трудно и дори страхотни кандидати могат да попаднат в капана на някои често срещани грешки. Виж за какво да внимаваш, преди да принтираш CV-то си за предстоящите „Национални дни на кариерата“!

Правописни грешки и лоша граматика
Липсата на внимание към детайлите би могла да развали впечатлението от иначе перфектно CV. Дори и да си изчел текста за грешки, пак може да не си уловил някоя от тях. Помоли за поне „още едни очи“, които да прочетат СV-то, преди да го изпратиш. Приятел, роднина или близък навярно с радост ще ти помогне за това.
Друго, което може да направиш, е да си прочетеш текста на глас, така ще усетиш как звучи и дали някъде не е добре да промениш словореда, стила или друго в изреченията.

Фокус върху задълженията, а не върху постиженията
Наблегни на постиженията си, вместо да обясняваш най-подробно какво си работил досега. Помисли за участието си в успешни кампании и нови процедури, помогнал ли си за увеличаване на продажбите или каква конкретна стойност си успял да добавиш чрез ролята си в компанията. Не всички роли имат измерими показатели, но помисли за някакви примери, които илюстрират заслугите ти досега.

Използване на клишета
Употребата на термини като „добър комуникатор“ и „екипен играч“, без да ги обосноваваш с факти или примери, ще добави много малко (или никаква) стойност към кандидатурата ти. Търси примери защо наистина си добър екипен играч и представи такива в СV-то си.

Невярна информация
Датите, които не съвпадат, невярна лична информация и откровени измислици лесно могат да бъдат установени. Възможно е обаче дори да не се свържат с теб, ако например телефонът, който си посочил, не е валиден. Така че не забравяй да провериш всички данни, преди да изпратиш СV-то си.

Лош формат
Освен ако не кандидатстваш за дизайнер, твоето CV не трябва да е произведение на изкуството. Шрифтове като Arial или Times New Roman, с изчистен дизайн, са всичко, от което се нуждаеш. Увери се, че СV-то ти лесно се чете на екран и не е проблем да бъде запазено като документ на Word или PDF.

Неприспособено към конкретната позиция
Увери се, че си адаптирал CV-то си към конкретната роля, за която кандидатстваш. Изброй уменията, отговорностите и постиженията, които са конкретно свързани с работата, за която кандидатстваш. Избягвай подхода „универсално СV за всичко“, а адаптирай документа така, че да отговаря на специфичните изисквания, посочени в обявата.

Периоди без работа и заетост
Може да се погледне негативно на големите периоди без работа в СV-то ти. Често обаче това са периоди, в които човек е научил и развил ключови умения. Групирането на подобни роли в заглавия като „свободна практика“ или „работа по договор“ и посочването на дълги периоди на пътуване е далеч по-добре от това да оставиш празни места в СV-то си.

Твърде дълго
CV-то не е роман – ако работодателят не е убеден след две страници, че си подходящ кандидат, вероятно няма да си промени мнението и ако СV-то е от 6 или 10 страници. Така че старай се то да не е дълго, но да е съдържателно и целенасочено спрямо ролята, за която кандидатстваш.

Идея+:

Разпечати няколко копия на СV-то си и ги носи с теб, когато отидеш на среща с работодателите, които си избрал, по време на следващите събития от„Национални дни на кариерата 2021“. През май предстоят срещи във Варна, Пловдив и София. Разбери повече и се регистрирай!

 

Свързани публикации