Samsung инвестира в Лаборатория за иновации и създава инженери на бъдещето в Технически университет – Варна

Лаборатория за иновации отвори врати вчера в Технически университет – Варна, факултет „Електроника“. Дигиталната стая е проект на Samsung Electronics, насочен към намаляване на младежката безработица. Сред официалните гости на събитието бяха г-н Стоян Пасев, областен управител на Варна, г-н Бисер Младенов, заместник-кмет на Община Варна, и др.

InnLab_06

Лабораторията за иновации дава възможност на студентите да придобият допълнителни дигитални умения за повишаване на своята конкурентоспособност и възможности за професионална реализация. Лабораторията ще се използва за придобиване на знания по телекомуникации и мобилни технологии. Предвижда се провеждането на курсове за създаване на мобилни приложения, по комуникационни мрежи, видеотехнологии и автоматизирано проектиране в комуникациите.

InnLab_02„Смята се, че до 2020 г. 95% от наличните работни места на европейския трудов пазар, ще изискват дигитални умения. Въпреки това, Европа все още е изправена пред недостиг от 900 000 специалисти от сферата на информационните и комуникационни технологии. За да отговорят на търсенето на пазара на труда е изключително важно да подготвим младите хора за професиите на бъдещето. Един от начините, за да се постигне това, е тези хора да получат необходимите умения, които да отговарят на конкурентните изисквания необходими на бизнеса, както днес, така и в утрешния ден. Затова и основната цел на нашата Лаборатория за иновации е да подобрим технологичните знания на тези младежи до степен, която ще ги направи силно конкурентни на пазара на труда и ще им даде възможност за бърза реализация”, заяви Кристина Щерева, Samsung България.

Лабораторията за иновации в ТУ-Варна предоставя интегриран хардуер и софтуерни решения за обучение на студенти по телекомуникации и мобилни технологии. Учебното съдържание ще бъде дигитализирано и ще осигурява съвременно интерактивно обучение. Залата разполага с 20 работни места, оборудвани с лаптопи Samsung, сензорна електронна дъска, 55-инчов професионален дисплей, безжичен мултифункционален принтер и допълнителни мобилни устройства за тестване на приложения.

InnLab_03

„Новата лаборатория е ценна придобивка за ТУ-Варна. Тя предоставя възможност за нов подход за преподаване на учебно съдържание. Практическите знания и умения, които ще предостави Лабораторията за иновации на Samsung Electronics ще допринесат за развитието на инженерното образование и реализацията на инженерните кадри на пазара на труда. Радвам, че именно нашите студенти ще имат достъп до тези съвременни дигитални технологии“, заяви проф. д-р Овид Фархи, ректор на ТУ-Варна. – Само взаимното обучение между бизнеса и университета е това, което може да даде висококвалифицирани, добре подготвени кадри, които да се реализират успешно.“ 

Лабораторията за иновации в ТУ-Варна е втората, която отваря врати след София, където през октомври 2013 г. в СУ „Св. Климент Охридски“, Факултет по математика и информатика бе открита първата Лаборатория за иновации.

Свързани публикации