САЩ: Все повече разходи за лечение на служителите

Загубите от пропуснати ползи и разходите за лечение на служителите в САЩ са достигнали  250 милиарда долара годишно, съобщиха от университета „Дейвис” в Калифорния. Тези стойности са с 31 милиарда повече, отколкото струва годишното лечение на всички онкоболни в Щатите и 187 милиарда повече от ежегодните разходи за лечение на пострадали от инфаркти и инсулти. Данните са калкулирани на базата на внимателно проучване на 40 различни статистически източника, отразяващи произтичащите от работата заболявания и травми.

„Тъжно е, че здравето на работното място не получава вниманието, което заслужава”, отбелязва проф. Пол Лий, който е провел изследването. Той добавя, че тези разходи са действително огромни и продължават да растат обезпокоително, особено на фона на обстоятелството, че хората между 22 и 65-годишна възраст прекарват средно около 40% от времето, в което са будни, на работното си място.

Разходите за болнични дни са проблем и в България. През годините те също показват тенденция към нарастване, като все повече хора стават жертва на стрес, преумора и лоши работни условия. Български експерти посочват, че пренебрегването на ергономичността в офисното обзавеждане води до чести случаи, при които служителите получават гръбначни проблеми, болки в китките и зрителни затруднения. Всички тези неблагоприятни фактори причиняват сериозни пропуски и разходи на бизнеса.

Повече по темата ергономия и здраве в офиса ще откриете в блога на ДжобТайгър.

Свързани публикации