Шефката на Yahoo отряза работата от вкъщи

Мариса Майер, най-известната работеща майка в корпоративна Америка, забрани на служителите си да работят от вкъщи. Този неин ход може да помрачи резултатите от прогреса, който тя постигна в управляваната от нея компания Yahoo Inc.

Майер, една от много малкото управляващи жени директори в списъка на 500 най-богати щатски компании, стана с този си ход център на вниманието в социалните мрежи. 37-годишната работохоличка обаче сама даде пример в тази насока. Тя пое изпадналия в криза гигант Yahoo, докато беше бременна в петия месец, и след това се завърна на директорския пост, след само двуседмично майчинство.

Забраната за работа от вкъщи помрачи настроението на много работещи майка, които виждаха в работата от вкъщи единствена възможност да отглеждат децата си и да продължат кариерата си същевременно. Сега положението е такова, че стотиците служители на компанията, които работят изцяло или частично от дома си, ще трябва да вземат решение, дали ще станат отново „офисни хора” или ще останат без работа. Според някои източници, Майер се опитва да се отърве по този начин от непродуктивните служители.

Милиардерът Ричард Брансън остро изкритикува в блога си тази стратегия. „Дай свобода на хората да работят оттам, откъдето могат”, пише той. Според него, Мариса Майер е предприела  погрешен ход в една епоха, в която работата от вкъщи е станала наистина продуктивна и смислена.

Свързани публикации