Шефът на Би Би Си с рекордно обезщетение

Шефът на Би Би Си с рекордно обезщетение

Джордж Ентуистъл, доскорошен генерален директор на британската обществена медия Би Би Си, ще получи обезщетение в размер на 1.32 милиона паунда, разкриха британски медии. Ентуистъл, който прекара на шефската позиция едва 54 дни, ще получи 450 000 паунда добавка, към договорената пенсионна сума от 877 000 паунда. Това прави по 8333 паунда за всеки ден, изкаран от него на позицията „генерален директор”. Тази сума бе определена като „неоправдана и неприемлива” от един от членовете на английския парламент.

Сумата от 450 000 паунда е всъщност целогодишната заплата, предвидена по договора на Ентуистъл. Лорд Патън, председател на управителния борд на Би Би Си, бе силно критикуван за това решение. Депутатката Хариет Харман нарече тази компенсаторна сума „награда за провала”, а в парламента се чуват все по-често думи, че Лорд Патън следва да си подаде също оставката.

Джордж Ентуистъл се отказа от директорския пост миналата седмица, след като в популярното предаване Newsnight бяха подхвърлени необосновани и недоказани обвинения в педофилия към бивш политик консерватор. Макар и той да не бе назован поименно, в социалните медии се разкрива неговото име. Това доведе до обвинения, че журналистическите стандарти в Би Би Си са паднали до недопустимо ниско равнище. Ентуистъл призна, че не е знаел за съдържанието на предаването предварително, но пое отговорността и се оттегли от поста си, тъй като преценил, че това е „достойният начин” да подходи към ситуацията.

Свързани публикации