Щастието и мотивацията са свързани

Щастието и мотивацията са свързани

Кога сте най-мотивиран на работа?

Когато тъкмо сте се върнал от дълга ваканция? В понеделник, след като сте прекарал незабравим уикенд с приятели? Или в петък, когато се задават многообещаващи два дни почивка? А може би, когато сте бил похвален от шефа или сте приключил много продуктивна среща?

Вероятно е комбинация от всичко гореизброено – и науката е на ваша страна по въпроса.

Така е – щастливите хора свършват повече работа, при това, я вършат по-добре от повечето останали. Проучване на University of Warwick е установило дори, за каква стойност става дума. Щастливите хора са 12% по-продуктивни от „средните“ колеги.

Горните факти едва ли изненадват някого. Изненадващо е, обаче, какво е установило друго проучване. Според Harvard Business Review, нещастните хора са не само по-непродуктивни, но и струват скъпо на работодателите си. Авторите на изследването споделят някои наблюдения. „В проучванията (…) неангажираните сътрудници имат 37% повече отсъствия от работа, 49% повече инциденти и 60% повече грешки и дефекти в работата си.  В организации с ниско ниво на въвлеченост на служителите, продуктивността е 18% по-ниска, печалбата е 16% по-малка. (…)“

Какво означава всичко това? Най-общо казано, важно е не само да си харесвате работата, но и тя да ви прави щастливи. А щастието не е точно в парите, придобивките или привилегиите. То е много повече в откриването на кариера, която ни кара да се чувстваме изпълнени със смисъл ежедневно и да допринасяме за нещо голямо и важно. Звучи плоско и изтъркано, но е истина. (Сред трите най-важни неща в работата си, хората посочват неслучайно извършването на „смислена дейност“, като основен фактор за мотивацията им.)

От друга страна, горните проучвания показват също, че инвестирането в щастието на служителите е отлична фирмена политика. А щастието за отделните хора изглежда различно – някои търсят гъвкав график, други се интересуват от тиймбилдинги, трети искат добре осветено бюро и удобен стол. Но независимо какво допринася за щастието на вашите кадри, ако вие се грижите те да го получават, на практика работите в интерес на собствената ви фирма и нейните финанси.

При всички положения едно е ясно – щастието се отразява добре както на служителите, така и на компаниите. Ако се постараем всички в тази посока, резултатите могат приятно да ни изненадат.

Публикации от серията