Ще излезе ли вашата работодателска марка по-силна от кризата?

shutterstock_1436801369Неяснота по отношение на бъдещи дейности, свиване на разходи, нарушени доставки и неизпълнение на поръчки… Много бизнес сектори са сериозно повлияни негативно от последните месеци на хаос и непредвидимост на всички нива.

След преминаването на първоначалния шок, компаниите вече си задават въпроса какви мерки да предприемат и в какво си заслужава да влагат най-много усилия сега?

Предизвикателствата са много, а ситуацията, в която всички са поставени, е непозната и се променя за минути. И е лесно в такъв тревожен момент да решите, че няма никакъв смисъл да инвестирате усилия в развиване на работодателската си марка… и няма да бъдете по-далеч от истината.

Нищо не е по-показателно за една компания от поведението й по време на криза. Стабилното, сигурно и надеждно корпоративно лице е основният фактор, който вдъхва доверие у потенциалните партньори, клиенти и служители.

В последните месеци в HR общността по света все повече се заговори за важността на изграждането и поддържането на работодателската марка именно по време на криза. Как да запазим своя корпоративен образ в новата непредвидима реалност? Как да развием и комуникираме работодателския си имидж така, че кризата да се превърне във възможност (сега и за в бъдеще) да привличаме лоялни партньори, клиенти и качествени служители?

Тук ще ви представим няколко препоръки как да се адаптирате и да извлечете оптимални ползи за компанията си. Да, дори в състояние на криза!

Служителите са най-голямата ценност

Най-важното условие за развиване на работодателската марка безспорно е грижата за настоящите служители. Поставете ги на първо място! Няма по-ценен актив за една компания от тях и здравето и сигурността им трябва да са основният ви приоритет.

Голяма част от бизнеса успя да реагира светкавично и бързо се адаптира към настоящата реалност на работа от вкъщи, онлайн обучение и комуникация. В личностен план обаче всеки се сблъсква с разнообразни предизвикателства, произтичащи от ситуацията. Стресът, страхът от неизвестното, тревожността ни съпътстват постоянно и едва ли има човек, на когото не му е трудно в някой аспект от живота.

По отношение на лидерството, в такъв момент от основно значение е (и ще продължава да бъде) емпатията и свързаността между хората в екипите.

Затова, постарайте се да покажете разбиране и съпричастност към работещите за вас и демонстрирайте, че самите вие изповядвате корпоративните ценности – сега е перфектният момент за това. Изразете благодарност към служителите си за това, че подкрепят компанията в нелек момент и не се притеснявайте да покажете емоция и да приемете подкрепата на останалите членове на екипа.

Би било от полза за хората, ако се стараете да бъдете открити и да комуникирате честно трудностите, през които компанията преминава. Уверете се, че макар бъдещето да е неясно, се стараете да визуализирате към какво се стреми организацията, какво планира и какви стъпки ще предприема. Дръжте служителите си информирани, за да запазите доверието им!

Как ще се отнесете към тях в този предизвикателен период, е от ключово значение и за това какви посланици на бранда ще бъдат те. Нещо повече: след дългото отсъствие от офиса, завръщането на служителите към обичайния начин на живот ще бъде процес, който също ще изисква особено внимание и обмислен подход.

Напомнете за себе си

Повечето хора сега прекарват времето си основно в онлайн пространството. Потреблението на онлайн съдържание и услуги расте и присъствието на бранда в интернет става по-важно от всякога. Напомнете на аудиторията за себе си – помогнете ѝ да ви забележи и да ви запомни и след кризата! Дори и да няма какво да предложите в момента, добрата позитивна комуникация остава в съзнанието на хората и ще ви е от полза в бъдеще.
Може да използвате следните канали, за да привлечете вниманието на кандидатите за кариера във вашата компания:

Корпоративен уебсайт и кариерна страница

Работодателската марка продължава да има основно значение за компанията. Дори при прогнозирана висока безработица, привличането на талантливите служители няма да престане да бъде ключов приоритет и предизвикателство. Инвестирайте време в това да подобрите визията и съдържанието на корпоративния си уебсайт и кариерна страница – обикновено те са първото, с което кандидатите се сблъскват и е важно те да отразяват най-доброто лице на компанията.

Социални мрежи

Напомняйте редовно на аудиторията си за себе си! Може би сега е точният момент да насочите нейното внимание към усещането за стабилност и надеждност, което носи вашият бранд. Акцентирайте върху позитивните истории и послания и бъдете добрата новина в ежедневието на своите последователи, но комуникирайте искрено. Фокусирайте усилията си върху това да покажете своята автентичност, това, което ви отличава от останалите. Тези усилия ще ви се отплатят многократно.

Събитията… в интернет?

Дигитализирането на ежедневието ни е една от най-интересните трансформации през последните месеци. Тази промяна не подмина и събитията. Когато е възможно, включвайте се във виртуални събития – те бележат своя пик в момента и са страхотна възможност да установите „жив“ контакт с потенциални служители. Немалко кариерни събития в бранша вече се адаптираха и се пренесоха онлайн, а кандидатите са все по-склонни да използват този метод за търсене на работа. Възползвайте се от този шанс да се запознаете с вашите потенциални служители. Виртуални дни на кариерата предстоят съвсем скоро – на 16 юни 2020 г.! Запазете си място отсега!

Сайтове за публикуване на обяви

Те си остават основен канал при подбора на правилните служители, а в настоящата ситуация тяхното предимство е, че са поначало онлайн инструмент. Използвайте ги ефективно за развиване на работодателската си марка! Профилът ви в сайтовете за обяви също е неин посланик – вложете усилия да бъдете забележими и там и покажете своето корпоративно лице в добрата му светлина.

Бъдете ясни във формулирането на позициите си, създайте усещане за корпоративната култура, опишете допълнителните стимули за служителите, покажете как изглежда офисът… Не по-малко ценно е да се похвалите и с хората, които работят за вас.
Предизвикайте интереса към себе си: разкажете повече за продуктите си и с какво се гордеете, за да скъсите максимално дистанцията с кандидата.

За множество хора търсенето на работа е стресиращ процес – помогнете им (и влезте по този начин в паметта им) като им дадете пълната информация за процеса на кандидатстване при вас – от изпращането на кандидатурата до първия работен ден във вашата компания.

Така кандидатът ще придобие по-голяма увереност, че вие сте отговорен работодател, който цели да го улесни, и ще има още една причина да избере вас.

Инструментът, който ще ви подпомогне да бъдете от полза на кандидата и където цялата важна за него информация може да бъде показана в синтезиран вид, се намира на JobTiger.bg. Единствената по рода си у нас услуга Employer Branding Profile е създадена именно за компаниите, уважавани на българския пазар на труда заради грижите им за развитието и просперитета на служителите им и за въвеждането на добри HR, социални и екологични практики.

Вашият Employer Branding – профил има за цел именно да скъси дистанцията, да ви отличи от останалите работодатели и да ви представи под светлината на прожекторите. Той ще отговори на максимален брой въпроси, които си задават търсещите работа, преди да кандидатстват в компанията.

Вижте профилите на работодатели, които вече използват услугата: Музейко, Cargill Bulgaria, LIDL, MM Solutions.

Свързани публикации