Ще унищожат ли машините работното ни място?

Източник: Flickr.com (Автор: k rupp)

Източник: Flickr.com (Автор: k rupp)

Машините могат да правят все повече и все по-изненадващи неща. Преди 20 години идеята за прахосмукачка, която обикаля сама из къщата и си върши работата, беше просто домакинска мечта и повод за дълбоки въздишки. Днес тези устройства не могат да изненадат и първокласник. Но докато автономната прахосмукачка е просто едно битово улеснение, текстов редактор, който сам пише журналистически материали е повод за автора на настоящия текст да започне с едни много притеснени почесвания и въздишки в стил „май ще се наложи да започна с уроците по програмиране“. Приложението, което самó пише новини – WordSmith –  не е измислица, то съществува и се справя съвсем прилично със задачата си. Програмируемо е и усвоява определени стилове, когато прочете достатъчно много новини от конкретен автор/медиа. Може да пише в различни стилове, според заданието. И е бързо, адски бързо. Текстове от него се публикуват в сайтове като Yahoo, а Асошейтед Прес разпространява дописките му и до други издания.

До неотдавна, такъв тип дейности бяха сигурен терен за препитание на много хора, но днес става все по-видимо, че стотици професии могат да бъдат автоматизирани в идните 20 години, а след това, вероятно и други хиляди ще минат под „технологичния нож“. Програмата за писане на текстове не разполага с потенциала да спечели „Пулицър“ за журналистика, но е почти 100% готова да замени един редови репортер. Произведенията ѝ са суховати, но напълно грамотни и достоверни. И това се случва днес. След десет години е напълно възможно този софтуер и другите подобни да са достатъчно развити, за да заменят 90% от редакционния състав на произволна медиа.

А вие какво работите? Очаквате ли да бъдете заменени в близките две десетилетия от машина? Ако отговорите с „не“, вероятно сте „арт директор“ или „хореограф“. Тези професии са с минимална вероятност да бъдат роботизирани – 2.2% за първата и 0.4% за втората. Прогнозата е условна и е за идните 20 години, но дава ориентир, на база на сериозни проучвания. Ако обаче сте библиотекар, шансът да ви замести робот е 97.6%. (Поне в САЩ е така. У нас технологиите от подобен характер идват с всеизвестно закъснение, така че библиотекарите могат да си отдъхнат на този етап.)

Дали бъдещето ще има силно отражение върху работата ни и начина, по който я вършим, е неправилно конструиран въпрос. Въпросът всъщност е „Кога точно ще се случи и в каква степен?“. Ако искате да разберете какви са прогнозите за вашата професия конкретно, надникнете тук и си стискайте палци сами на себе си. Чувствайте се предупредени – преживяването е любопитно, но и стресиращо. Броячът на личното ви професионално остаряване/отмиране е пуснат в действие и е почти сигурно, че един ден ще ви каже: „Не си необходим вече“.

Свързани публикации