Швейцария гласува за квотни ограничения в достъпа на ЕС-граждани до местния трудов пазар

С крехко мнозинство, швейцарците одобриха на проведения в неделя референдум предложението за въвеждане на стриктни квоти за имигранти от Европейския съюз, съобщава Би Би Си. За въпросното предложение са гласували 50.3% от гласувалите. По този начин, се обезсилва споразумението между Конфедерация Швейцария и ЕС за свободно придвижване на хора.

Страната, която е известна с политическата си независимост, и не е член на Съюза, е приела през годините големи части от политиките на ЕС.

От Брюксел коментираха, че съжаляват за изхода от референдума и посочиха, че ще е необходимо да се обмислят и преразгледат отношенията с Конфедерацията. Европейската комисия подчерта разочарованието си, че „инициатива за въвеждане на количествени ограничения на имиграцията са били одобрени от този вот”. Оттам посочват също, че „това е срещу принципа за свободно придвижване на хора между ЕС и Швейцария”.

Референдумът се състоя в момент, в който активно се дебатира миграцията в Европа и въздействието, което тя има върху икономиките на различните страни. Швейцарските икономика е в бум, безработицата е ниска, но много швейцарци се страхуват от имиграцията. Четвърт от населението на страната се състои от чужденци, а само за последната година нови 80 хиляди имигранти са пристигнали в Конфедерацията.

От 2007г. повечето жители на ЕС се ползват от същите права като местните жители, по отношение на достъпа до пазара на труда – резултат от политически вот, гласуван на референдум през 2000г. Сега обаче, швейцарското коалиционно правителство иска да отмени тази договореност, наричайки я „огромна грешка”. Привържениците на квотния принцип смятат, че свободното движение на хора е довело до проблеми с жилищата, транспорта, здравеопазването и образованието на Швейцария, а чуждестранните работници са причинили срив на заплатите. Същевременно, местни политици и бизнес лидери считат, че свободното придвижване на хора е в основата на швейцарския икономически успех, тъй като позволява на страната да се възползва от множество квалифицирани европейски кадри.

Двустранното споразумение между ЕС и Швейцария отне години преговори, преди да бъде постигнато. Отмяната му може да доведе според експерти до ограничения в достъпа на швейцарски стоки на единния европейски пазар, който е клиент за над половината от износа на Конфедерацията.

Новината за резултатите от референдума се коментира широко от всички големи европейски медии, като общата нагласа е, че въвеждането на квоти за европейски имигранти ще се отрази пагубно на отношенията между Европейския съюз и Швейцария, а последиците в дългосрочен план са трудно предвидими.

Свързани публикации