Швейцария въведе работни квоти за жителите на ЕС

Швейцария въведе квоти за гражданите от ЕС, които работят в държавата, предаде BBC. Конфедерацията, която не е член на ЕС, се опасява, че имиграцията е достигнала неприемливи стойности, а чужденците са вече 25% от населението.

Швейцария има постигнати редица договорености с ЕС, които гарантираха свободния достъп до пазара на труда за жители на Съюза, в замяна на достъп до европейските пазари. Това доведе до много силно присъствие на чужди граждани в страната, като традиционно те са от държави като Германия, Испания, Португалия и Италия. В Швейцария безработицата е под 3%, икономическият растеж е добър, а валутата е стабилна. Това води до постоянен наплив от желаещи да работят там. Швейцарците обаче са обезпокоени от големия брой имигранти, които се конкурират с местните жители за работни места.

От 1 юни тази година жителите на Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Словакия и Чехия, които имат разрешително за дългосрочен престой в Конфедерацията, ще трябва да се вместят в квота от 2180 работни разрешителни. За българите и румънците положението е още по-рестриктивно, но не се посочват официални числа.

През 1999 г., когато Швецария подписва договореностите, осигуряващи свободен пазар на труда за жители на ЕС, са включени и възможни предпазни клаузи, в случай, че „ежегодният приток на работници надхвърли определени стойности”. Именно това позволява на страната да наложи сега новите квоти. Предпазните клаузи обаче изтичат идната година, което означава, че квотният принцип може да бъде прилаган най-много още 12 месеца. Вероятно правителството ще търси ново решение след това, въпреки становището на Европейската комисия, която предупреждава, че квотите ще застрашат отношенията на страната с ЕС.

Свързани публикации