Сирма Бизнес Консултинг – най-добър работодател в ИКТ бранша за 2012

Сирма Бизнес Консултинг грабна приза за най-добър работодател в ИКТ бранша за 2012 година в конкурса „ТОП ИКТ Работодател” – 2012 г. Победителите в конкурса, базиран на резултатите от едноименното проучване, бяха обявени на 10 октомври на церемония в хотел „ Шератон София Хотел Балкан” в столицата.

В отделните категории по бизнес сектори победители са:

Сектор “Развой на софтуер” – Зеебургер Информатик

Българското дружество Зеебургер Информатик е част от германската компания Зеебургер АГ – водеща организация в областта на развой на бизнес интеграционен софтуер. Българската фирма има развойни центрове в София и в Пловдив. Компанията има значителна преднина пред всички останали от категорията по резултатите си за ангажираността на служителите.

Сектор “Продажби на софтуер, хардуер и комуникационна техника на крайни клиенти ” – Ериксон Телекъмюникейшънс България

Българското звено на международната компания е ключов играч на пазара в областта на 2G и 3G мобилните технологии и оборудване, решенията за TV/IPTV, медийните приложения и системната интеграция, IP оборудването. Дружеството има рекордно висок резултат от въпросника относно HR политиките и стратегиите.

Сектор “Системна интеграция” – Сирма Бизнес Консултинг

Част от Сирма Груп Холдинг, компанията е основана като самостоятелна компания през 2007г., за да отговори на нуждите на банковия сектор от специализирани и професионални ИТ консултации и системна интеграция. Фирмата е рекордьор по резултати от въпросника за ангажираността.

Сектор “ИТ услуги“ – Станга

Българският офис на международната компания разполага с центрове за разработка на софтуер в София и Пловдив. Българското дружество изгражда и свой регионален център в Ниш, Сърбия Фирмата има много добри резултати и от трите въпросника – за ангажираността на служителите, за HR политиките и относно резултатите на компанията.

В крайното класиране по проекта “ТОП ИКТ Работодател” участват 24 от общо 26 компании участници. Изискването за включване в класацията за най-добър работодател са фирмата да има най-малко 50 постоянни служители към началото на проучването, както и необходимия брой лица, попълнили въпросника за ангажираност от страна на служителите, в зависимост от общия брой служители в компанията.

В крайния резултат най-голяма тежест имат резултатите от въпросника за ангажираността на служителите – 50%, а резултатите от въпросника за HR политиките и практиките и въпросника относно резултатите на компанията – имат тежест от по 25 на сто.

Общият брой изследвани лица по въпросниците е: 1771 служители, попълвали въпросник за ангажираността, 26 HR специалисти/мениджъри за HR въпросника и 24 управители на компании, отговарящи на въпросника относно резултатите на организациите.

Целта на проекта „ТОП ИКТ Работодател“ е да открои предпочитаните работодатели в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ), да очертае водещите тенденции, проблеми и постижения в областта на управлението и развитието на човешките ресурси в тази област и да идентифицира ключовите области, в които мениджърите биха могли да подобрят ефективността на човешкия капитал и като цяло – на управляваните от тях организации.

Организатори на проекта са компанията за професионални услуги в областта на човешките ресурси JobTiger и водещият издател в сферата на информационните и комуникационни технологии ICT Media (правоприемник на IDG България).

Проучването беше проведено от Audit Advice Associates в периода юни – септември 2012 г.

Проектът се осъществява със съдействието на Министерството на труда, социалната политика (МТСП), както и на Американската търговска камара в България (AmCham), Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската асоциация по управление и развитие на човешките ресурси (БАУРЧР), и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Инициативата се реализира с подкрепата на UniCredit Bulbank, SAP Labs България, СТАНГА, Experian, Дженерали Застраховане, Борика-Банксервиз, Audit Advice Associates. Медийни партньори на начинанието са Bulgaria On Air, JobTiger.TV, ProBook.

Церемонията беше предшествана от кръгла маса на тема: „Тенденции и нагласи в ИКТ бранша: достатъчно добри ли са „добрите HR практики“ и какво е влиянието им върху ангажираността на служителите?“ с участието на представители на организаторите и партньорите в прочуването, мениджъри на фирми и водещи HR специалисти.

Публикации от серията