Смисълът от стажовете на Национални дни на кариерата 2013

Смисълът от стажовете на Национални дни на кариерата 2013

На 12-ти и 13-ти март в София се проведе 12-тото поредно издание на Национални дни на кариерата. Това е най-големият и значим форум за студентски стажове и начало на работна кариера. Събитието ще се състои още във Варна, Велико Търново, Русе, Свищов, Пловдив и Бургас.

Основният акцент на това мероприятие е върху студентските стажове. Стажът е явление, което често бива подценявано, и е добре да се кажат няколко думи за него по принцип.

Най-напред, стажът е чудесна възможност за младите хора да излязат от учебните зали и да седнат за известно време на стола на работещия човек. Не е тайна, че в България има огромна пропаст между образование и практика. Материята, която се усвоява в университетите, е повече или по-малко полезна, но тя е предимно теоретична и откъсната от реалните изисквания на трудовия пазар. Така се стига до ситуацията, в която студентите завършват образованието си, намират си при късмет някаква работа и изпадат в ужас. А ужасът е напълно истински и неподправен – те за пръв път осъзнават, че не могат абсолютно нищо, защото теорията не им идва на помощ за ежедневните предизвикателства. И следват две възможни развръзки – по-оправните и смелите се напъват извънмерно, за да усвоят за няколко седмици основните изисквания на работното си място, а по-неуверените продължават да затъват в паника и накрая напускат, с увереността, че не стават за нищо. И двата варианта не са за хвалба.

Друга сериозна причина да се гледа на стажа много позитивно е свързана с изискванията за опит. Както повечето хора са установили, когато се открие смислено и приятно работно място някъде, обикновено има изисквания за трудов стаж. Често се чува репликата: „Ама как да натрупам стаж, като те ми искат навсякъде стаж и не ме взимат, тъй като нямам такъв?”. И тук идва ползата от студентския стаж. Дори и да не е много продължителен, той отваря нови възможности пред младежите и им дава правото да казват честно, че имат стаж. Неголям, но стаж.

Една трета причина да се гледа с интерес на стажовете е тяхната стойност на ориентир. Представете си, че учите инженерна специалност, но не сте напълно уверени, че искате да работите в тази сфера. Ще чакате да завършите следването си и да попаднете в реалното производство, за да разберете, че не сте за тази работа ли? Това е нелепо. Значително по-добре би било още в рамките на университетския ви период да постажувате някъде, за да разберете с какво реално сте се захванали и имате ли афинитет към професията.

Студентските стажове понякога са платени, понякога не са. И това е така по целия свят. Разликата между България и целия свят е обаче там, че в по-развитите държави, студентите са наясно с всичко това и задължително карат летни стажове, докато още следват. У нас тази практика е относително слабо разпространена, по една или друга причина. Сериозните хора гледат отрано много сериозно на живота си и се опитват да вземат максимума от безплатни активи и възможности, които той им предлага. У нас, по правило, повечето студенти гледат да вземат максимума от летния купон, който пък рядко е само летен.

Смисълът от стажа не е в заплащането. Смисълът от стажа е в опита. А опитът е онзи тъй важен ресурс, който ни превръща в професионалисти и ни помага да се справяме с предизвикателствата на живота. В  тези критични икономически времена той става още по-ценен, тъй като е много по-трудно достъпен. Без опит си оставаме просто теоретици, а за това почти никой не е склонен да плаща трудово възнаграждение. Освен, ако не преследваме академична кариера.

Ако сте стигнали дотук, вероятно сте от хората, които обмислят сериозно възможността да кандидатстват за стаж. Направете го – това е нашият съвет. Друг наш съвет е да прочетете този текст, който дава няколко много ценни практически препоръки, как да извлечете максимума от един стаж. А това е важно, защото нещата има смисъл да се правят само, ако се правят наистина правилно и докрай.

Публикации от серията