Смяна на работата през лятото

Добра идея ли е смяната на работата през лятото?

Статистиката показва, че най-много хора сменят работата си през януари и септември. Това явление е до такава степен силно, че има сайтове за работа, които концентрират до половината от рекламните си бюджети през януари и до около 30% – през септември. Какви са причините за това?

Януари е веднага след коледно-новогодишните празници – време за равносметка, когато всеки мисли за промени, за отказване от вредни навици (да спра да пуша, да отслабна). Септември пък е след летните семейни почивки на море или планина. Отдъхнали сме си и сме имали време да помислим за бъдещето.

И така: какви са предимствата и неудобствата от смяната на работата през лятото и как най-добре да се справим?

Гледната точка на бизнеса – няма съществена разлика

Наемането и освобождаването на хора е рационален процес – свързан е с нуждите на фирмата. Ако имаме или очакваме повече поръчки – мислим за увеличаване на личния състав. В обратния случай – обмисляме запазването броя на хората или дори намаляването им при загуба на големи договори. Тази рационалност през годините на силен растеж (2006-2007) доведе до там, че цикличността на пазара на труда (януари-септември) не беше вече в сила. Наемането на хора и през летните месеци беше изключително силно, включително юли и август се отличаваха с по-голям брой наети от септември. Дисхармония се наблюдаваше и в първите години на кризата (2009 – 2010).

Гледната точка на търсещите работа

Смяната на работата през летния сезон крие някои очевидни недостатъци. Най-важният – лятната отпуска. Преминаването на нова работа обикновено е свързано с изпитателен срок, в който човек доказва способността си да изпълнява новите служебни задължения. Това е времето за сработване с екипа, както и за опознаване на новата фирма. Този период обикновено е крайно неподходящо време за почивка, особено за дълги отпуски. На тях се гледа странно, с лошо око, а същевременно те лишават новопостъпилия от възможността наистина да навлезе пълноценно в работата и взаимоотношенията с колегите на новото работно място. Изключения, разбира се, са възможни, но като правило те се позволяват по-често при доказани специалисти и при служители, стоящи по-високо в йерархията. Тези изключения обикновено се договарят още по време на интервютата за наемане на съответния служител, ако има обективни причини за това (например вече направени и заплатени резервации за почивка).

Съвет: Ако обмисляте смяна на работата в отпускарски период и планирате отпуск, имате два варианта. Единият е да информирате новия работодател за вече организираната почивка и да постигнете договореност още в процеса на наемането ви на работа. Другият е да се възползвате от оставащата ви отпуска на старото работно място (ако имате такава) или да организирате започването на новата работа седмица или две след напускането на старата и в този период да потърсите last minute оферти за вас и семейството ви.

Смяната на работата в отпускарския сезон разбира се крие и някои предимства. Най-важните са доброто настроение и летният оптимизъм. И наистина – след дългите, студени и мрачни месеци настъпва време, в което като че ли нищо лошо не може да се случи. Разходите намаляват, денят е дълъг и се застояваме все повече на въздух след работа и през уикендите, готвим се за приятните преживявания през отпуските. Това носи със себе си добро настроение, както сред търсещите работа, така и сред интервюиращите от страна на работодателите. На слабостите се гледа с по-широко око и по-лесно се прощават грешките и неудачите. Същевременно доброто настроение води до по-лесна комуникация, до по-добро самочувствие, което позволява на интервюирания да се справи добре и в по-трудни ситуации. Това психологическо предимство е много важно! Често, за да получим желаната позиция, ни трябва съвсем малко късмет и няма нищо лошо, ако този късмет се крие в доброто настроение на интервюиращия.

И накрая – ако сте безработни, всичко описано е във ваша полза. За вас приоритет е намирането на работа, а не отпуската и това няма как да не бъде оценено. Същевременно имате добронамерени интервюиращи. Възползвайте се от неочакваните предимства и дано това ви донесе успех.


Статията е публикувана във в. „Преса“ на 20 юни 2012 г. 

Свързани публикации