София е в световния топ 10 на най-добрите градове за правене на бизнес

SDC10224

Списание Forbes публикува статия и инфографика, показваща десетте места по света, на които е най-добре да стартирате бизнес. Още в заглавието медията отбелязва няколкото изненади в тази класация, сред които е и София. Коментарът за българската столица е, че всъщност има един от най-ниските данъци върху доходите (10%) и една от най-високите скорости на интернет връзката в света. Посочва се, че някои много успешни фирми са стартирали в региона, като примерът тук е VRay. В материала се казва още, че София се е превърнала в силен регионален център, който привлича предприемачи. Те могат да се възползват от структурните фондове на ЕС.

Информацията е налице в резултат на изследване на Ричард Мадисън от The Brighton School of Business and Management. Оригиналната публикация е на Seedstars World – компания, базирана в Швейцария, която провежда състезания на развиващите се пазари, за да открие най-обещаващите стартъп проекти и да насърчи разрастването на идеите в различни бизнес сектори.

Останалите градове в класацията са Куала Лумпур, Малайзия като по-евтина алтернатива на развиването на бизнес в Сингапур; Пекин, Китай като среда за написване на нови истории на успеха; Варшава, Полша, която според авторите превъзхожда Чехия и Словакия заради по-големия вътрешен пазар и по-богатия опит в предприемачеството; Москва, Русия – коментарът поставя ударение върху морето от инженери и хардуерните компании; Бангалор, Индия, където неслучайно има поне 10 събития, насочени към стартиращия бизнес, седмично; Сидни, Австралия, макар че повечето хора там все още предпочитат комфорта на корпоративната заетост; Тунис, Тунис – съвсем млада екосистема, която ще се развива в бъдеще; Лондон, Великобритания с рекордните инвестиции в дигиталния сектор; Кайро, Египет, където своя бизнес стартират много млади хора, които току що са се дипломирали.

Свързани публикации