Sony е на път да уволни 10 000 служители

Компанията Sony планира да съкрати 10 000 служители или 6% от целия си персонал, съобщи Mashable. Засега няма яснота дали съкращенията ще засегнат само японските поделения на компанията или ще бъдат глобално разпределени.

Този ход идва като логично продължение на мрачните прогнози за годишната печалба на компанията и смяната в ръководството, където Казуо Хираи замени досегашния CEO Хауърд Стрингър.

Освен големите съкращения, има вероятност Sony да поиска от седмината изпълнителни директори, сред които и Стрингър, да върнат годишните си бонуси. Досега фирмата не е потвърдила официално посочените прогнози, но се очаква този четвъртък Хираи да го стори официално.

Причините за финансовите несполуки са различни, като не на последно място е лошото стечение от обстоятелства – голямото земетресение в Япония, общата световна криза и липсата на истински успешни иновативни продукти в портфолиото на компанията.

Sony ще се сблъска и с още един голям проблем. Японското трудово законодателство е много рестриктивно по отношение уволняването на дългогодишни служители. Подобни съкращения биха стрували много скъпо на компанията, което от своя страна ще задълбочи финансовите й проблеми. Още по темата може да научите от  коментара на външните анализатори във видеото.

Към март т. г. Sony осигурява работа на 168 200 души в целия свят.

Свързани публикации