Спад на обявите за работа през октомври

JobTiger_Job_Offers_Statistics_October

Положителната тенденция при обявите за работа от последните месеци не продължи и през октомври наблюдаваме спад на публикуваните обяви за работа. Броят на новите предложения през изминалия месец е намалял с 13% спрямо септември и е с 24% по-малък спрямо същия период през 2019г.

Броят на обявите е и с 19% по-нисък от нивото им преди корона кризата у нас.

October_2020_graph_1
October_2020_graph_2

По-малко предложения за работа се наблюдават в почти всички отрасли. Единствено изключение прави секторът „IT“, където през октомври броят на обявите е нараснал с 8%.

С най-значителен спад при останалите сектори са „Хотелиерство и ресторантьорство“ с -43%, „Строителство“ (-17%) и „Търговия и продажби“ (-16%).

Въпреки значителния спад, „Търговия и продажби“ продължава да представя най-големия дял от предложенията за работа (22% от всички обяви), следван от „Производство“ (15%) и „IT” (12%).

October_2020_graph_3

Във всеки от водещите областни градове броят на предложенията за работа също е намалял. Спадът на обявите за работа в София е -10%, а в останалите градове е съответно Пловдив (-15%), Варна (-19%), Бургас (-22%), Русе (-9%) и Стара Загора (-18%).

Българската столица представлява почти половината от всички предложения за работа в страната с 48% дял на обявите.

October_2020_graph_4

Предстоят още по-динамични времена за пазара на труда. С втората корона вълна, големия брой потвърдени случаи на COVID-19, налаганите ограничителни мерки и чисто човешките притеснения, създаването на работни места, назначаването и обучение на персонал и осигуряването на безопасна здравословна работна среда се превръща във все по-голямо предизвикателство за много от компаниите.

JobТiger ще продължи да следи и отразява изменението и тенденциите на предлагане на работа във водещите сайтове за работа в страната и през следващите месеци.

Публикации от серията