Специалистите от фармацевтичната индустрия в България имат нужда от офис с паркинг и спортни зали

Проучването за важността и удовлетвореността от работното пространство показва кои елементи правят служителите във фармацевтичния сектор по-мотивирани и ефективни. Техническата обезпеченост на работното място е най-важния фактор от работната среда за работещите във фармацевтичната индустрия. 56% от служителите и 48% от мениджърите са го посочили като най-важния. От елементите на офис пространството за над 80% от отговорилите идеалното работно място трябва да е с много добра вентилация (82%) и климатизация (84%), да има естествена светлина (85%) и ниски нива на страничен шум (76%). Наличието на паркоместа и удобен градски транспорт, в това число спирка на метрото, пък са водещите фактори от обкръжаващата офиса среда. Идеалното място за работа включва и зала за спорт и танци. 61% от запитаните са отговорили, че това за тях доближава работното им място до идеалното.

Проучването е част от поредица изследвания, проведени по поръчка на Tishman International от агенция за маркетингови изследвания Ноема. Тази година допитването има за цел да идентифицира най-важните фактори от работната среда за служителите във фармацевтичната индустрия. Проучването е осъществено със съдействието на HR компанията JobTiger. То обхваща HR мениджъри и служители на водещи фармацевтични компании. Проучването показа и степента на удовлетвореност на служителите от факторите на работната среда.

„Серията от проучвания целят да установят кои са важните елементи от работната среда и как работният климат се отразява на ефективността и комфорта на служителите. Първото изследване проведохме сред служителите на IT компании. Тази година проучихме нагласите на специалистите от фарма индустрията. Важен извод е изискването работното място да осигурява повече елементи извън стандартната техническа обезпеченост. Проучването установи и все по-осъзната нужда от удобства като покрит паркинг, спортна зала, а и наличието на зелени площи около офиса. Затова съществуването на модерни комплекси като LEED® Gold сертифицирания Sofia Airport Center, които предлагат удобствата, определяни като желана част от мястото за работа, ще бъде все по-важно”, отбеляза Олга Стоичкова, търговски мениджър в Tishman International, компанията, която развива и управлява Sofia Airport Center.

Сред най-важните специализирани търговски обекти са химическо чистене, възможности за масажи и СПА процедури, както и козметичен и фризьорски салон и детска градина. Те са посочени от 37% от отговорилите като желани в близост до работното им място. При обкръжаващата среда най-ниска е удовлетвореността от зеленината, сред която са офис сградите, в които понастоящем работят участвалите в проучването. Само ¼ от отговорилите са  удовлетворени от наличието на зеленина около офиса им. При елемента „възможностите за хранене” най-ниска удовлетвореност се регистрира по отношение на заведенията за бързо хранене, наличието на кафенета в или близо до сградите и магазините за плодове и зеленчуци.

Infographic_bg

За „Тишман Интернешънъл” (Tishman International) – Към момента „Тишман Интернешънъл Къмпанис“ (Tishman International Companies) развива дейност в Съединените щати, Великобритания и Централна и Източна Европа, включително България, Унгария, Чехия, Словакия и Румъния. Фирмата е специализирана в придобиване, развитие, управление и финансиране на търговски недвижими имоти. „Тишман” е консултант и партньор в смесени дружества заедно с водещи световни институции и частни инвеститори и наскоро бе избрана от британски фонд да предоставя услуги по управлението на активите и развитието на портфейл от 12 апартамента и студия в Румъния, Унгария и Словакия.

Свързани публикации