Стартирай бизнес след 50

В рамките на Европейската година на активното стареене проектът Let’s Enterprise, по който работи Фондацията на бизнеса за образованието, дава нови примери и помагала на обучителите на предприемачество, които да стимулират възрастни над 50 години да стартират собствен бизнес. Гергана Раковска, председател на ФБО, обяснява целта на проекта, дейностите и очакваните резултати.

„В Let’s Enterprise партньори от пет държави създават 80 видео материала на успешни истории на хора, стартирали бизнеса си след като са навършили 50 години. Те разказват за това какви са били трудностите и какво мислят за малкия бизнес, който на тази възраст човек може да създаде. Това са неща, с които човек, оттеглил се от активна кариера, се чувства щастлив. Даже често превръща хобито в професия. Вече не търси толкова високо заплащане, а гъвкавост, свободно време и удоволствие“.

Част от проекта включва и електронна книга, която ще се разпространява сред обучители по предприемачество. В книгата има информация за всяка от споделените истории, както и насоки как да се използват тези видео материали по време на обученията. „Щастливи сме, защото имаме партньор, който изрази желание да поеме оттук нататък резултатите от проекта, за да ги използва в собствените си обучения. Това е онлайн платформата „Клуб 50+“ за активни хора над 50-годишна възраст, която скоро ще започне да предлага и офлайн дейности“, сподели Гергана Раковска.

Валентина Петрова, която създава своя туристическа фирма, след като близо 30 години е работила като стюардеса, е един от участниците, споделили личните си истории. Още истории от България ще намерите в рубрика „Предприемач“, а всички видео-разкази са в YouTube секцията на проекта.

Ето и един пример от Великобритания за това как група жени създават уебсайт, за да споделят как предметите около нас могат да бъдат използвани повторно и да живеят нов живот, вместо да бъдат заменяни с новозакупени.

 

Title “Let seniors teach entrepreneurship through innovative storytelling approaches”
PROJECT NUMBER – 502634-LLP-1-2009-1-IT-GRUNDTVIG-GMP
ТHIS PROJECT has been funded with support from the European Commission.
This publication reflects the views only of the author and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Публикации от серията