История от изчезващ вид

В свят на динамика, в който възможностите дебнат отвсякъде, все по-рядко можем да видим служители, които изграждат истинска лоялност и се задържат дългосрочно на едно работно място. Още през 2012 г. проучвания на Евростат показват, че средната продължителност на задържане на едно работно място за Източна Европа е била около седем години с тенденция да намалява. Все още обаче съществува и различният пример за работодатели, които задържат хората си трайно и инвестират в развитието им. Една такава история от изчезващ вид е тази на Александър Георгиев от Стомана Индъстри – водещ производител на стомана в България и Югоизточна Европа. Той стартира кариерата си в компанията като стажант преди 15 години, а днес  ръководи екип от над 200 човека и е мениджър на единственото по рода си работно място в България и най-голямото производствено звено в завода, а именно електростоманодобивния цех. На 1 април Александър ще бъде част от Национални дни на кариерата 2023 г. и ще разкаже повече за стъпките към успеха и научените уроци, а в това кратко интервю с него можеш да прочетеш повече за компанията и възможностите, които предлага.

Как избра Стомана за твоето първо работно място?  

Пътят ми в Стомана започна като стажант преди 15 години. Тогава все още бях студент в Химикотехнологичен и металургичен университет, а компанията видя потенциала в мен и подкрепи развитието ми със стипендия. Имах сигурността, че веднага след като се дипломирам ще започна работа по специалността си. Това, което ме задържа е необятният фронт за развитие и подкрепата, която получавам и до днес. През годините инвестициите в развитието и знанията ми не спираха и благодарение на Стомана изградих мрежа от контакти по целия свят, с които постоянно обменям опит. Днес вече ръководя екип от над 200 човека и се стремя да ги подкрепям по устойчив начин, точно както моите мениджъри изградиха мен като професионалист.  

Какво може да намери един млад човек в Стомана Индъстри днес?

Стомана е компания, която инвестира дългосрочно в развитието на служителите си. Аз съм само един от многото примери за това, че когато демонстрираш потенциал и желание за растеж, ще получиш възможността. Вярвам, че точно това е и водещото зад решението на стотици мои колеги на различни позиции да прекарат дори и повече от 15 години в компанията. Тази лоялност е рядко срещана и е показателна за начина, по който оценяваме индивидуалните качества на колегите, техния принос и потенциал. Не отстъпваме и на големите високотехнологични компании по отношение на социалните придобивки, с които допълнително подкрепяме екипа си. Сред тях са услуги като:

  • Допълнително здравно осигуряване
  • Финансова подкрепа при сключване на граждански брак и раждане на дете
  • Месечни ваучери за храна
  • Допълнителни годишни ваучери на стойност 1000 лв.
  • Покриване на пътни разходи
  • Финансиране на академични програми
  • Производствен бонус
  • Летни лагери за деца на служителите ни
  • 24/7 медицинско обслужване на територията на завода

Това лято ще имаме и стажантска програма, подходяща за студенти в различни сфери, които могат да станат част както от административната структура на компанията, така и от производствените звена. Предлагаме различни възможности – инженерни, IT, финанси, човешки ресурси и много други. Всеки, който има интерес може да изпрати своето CV на hr@stomana.bg

Какво би посъветвал младите хора, които тепърва се ориентират кариерно?

Поставяйте ясно целите си, приоритизирайте ги и ги следвайте неотлъчно. Наслаждавайте се работата си и не се страхувайте да правите промени, ако усещате, че това нещо не е за вас. Важно е да не забравяме, че човек учи всеки ден, да бъдем открити и отворени към новостите и предизвикателствата.

Свързани публикации