Стойне Василев: „България е едно прекрасно място, в което човек има възможност да покаже какво може“

Препоръчвам на всеки да пробва дали става за предприемач

Живеем в свят, в който парите са основна тема, основна грижа и, често, основна цел. Ние сме практически потопени във финансова среда и тя прониква във всички области на нашето съществуване – по един или друг начин. Очевидно е, че дори и най-некомерсиалните сред нас, не могат да избягат от парите и са зависими от тях. Всичко това предполага, че ние, с времето, научаваме много за парите, тяхната стойност и тяхната количествена ограниченост. И като следствие от тези житейски уроци, започваме да се „оправяме“ с парите все по-добре. Такива ли са фактите наистина?

Повече от очебийно е, че мнозинството от хората не само не научават важните неща за парите, но и нямат дори бегла представа от тях. И независимо, че начинът, по който се отнасяме към печеленето и харченето на пари, определя целия ни начин на живот, повечето от нас действат чисто интуитивно и като така, доста неправилно. Това означава, че по една от централните теми в живота ни, ние сме едва прохождащи и крайно неуверени деца, налучкващи евентуално правилните решения, но без гаранции за успех. За щастие, има работещи начини, които да ни помогнат да се представяме по-успешно. Научни дисциплини, книги със съвети, курсове – методите за подобряване на финансовата грамотност са различни и немалобройни. Всички тези похвати обаче рядко дават най-добрия възможен резултат. И така, какво може да се направи по въпроса, за да работим и живеем с парите много по-успешно и приятно? Разбира се, отговорът е да се доверим на човек, който „това работи“.

Професията „личен финансов консултант“ е популярна и добре позната по света. У нас тя е доста слабо застъпена, като повечето ú представители са професионално обвързани с работодатели – банки, застрахователни дружества, инвестиционни фондове. Онези, които работят без работодател, и които наистина защитават единствено интересите на крайните си клиенти, са, „фрийланс“ или независими експерти. Те са наистина малобройни в България и е трудно да бъдат открити. Не така стои положението със Стойне Василев, който, с времето, е постигнал сериозна популярност.

Кой е Стойне Василев? Едва ли може да се изброи всичко накуп, но с няколко думи, той е личен финансов консултант (на свободна практика), създател на най-значимия сайт за лични финанси (smartmoney.bg) и Председател на Българската асоциация на личните финансови консултанти. Има над десетгодишен опит на ръководни длъжности в големи финансови институции, а от няколко години работи за себе си и за увеличаващия се брой хора, които са се доверили на експертните му знания. Тази визитка е доста резюмирана, но обикновено така става, когато се срещнеш с човек, постигнал много неща в живота си.

Стойне отдели от оскъдното си свободно време и се спря пред нашата камера, за да поговорим по темата за личните финанси и всичко свързано с тях. От разговора ще научите много неща, сред които и:

  • Личния професионален път на Стойне и как е стигнал до сегашното положение;
  • Какво прави личният финансов консултант;
  • Какви видове консултанти има;
  • Как работи Стойне с клиентите си;
  • Защо Стойне иска да има 1 милион по-богати и щастливи българи и как той работи по постигането на тази цел;
  • Добра страна ли е България откъм бизнес възможности;
  • Кога трябва да се обърнем към личен финансов консултант;
  • От всеки човек ли става предприемач;
  • … и още много други полезни теми и съвети.

Разговорът ни с нашия събеседник не е нито много дълъг, нито много кратък, но както се вижда и от казаното дотук, се оказа много наситен със съвети и ценни тези. В заключение стана ясно, че Стойне Василев прави нещо, което може да е много полезно за всекиго. И това „нещо“ е в състояние да ни помогне да живеем по-богато, по-осъзнато и без ненужни финансови трагедии. А това е много повече от всичко, което обичайно ни се предлага. И ценността му е недвусмислена, ако имаме уши и разум да слушаме и мислим.

Първите петнайсетина минути от този път към финансовото благополучие ще откриете напълно безплатно в горното интервю. Ако пък искате лично да се убедите в ползите от работата на независимия личен финансов консултант, заповядайте на 30 ноември по време на осмото кариерно изложение „Дни на кариерата“ в УНСС. Там ще можете между 10 и 14 часа да си поговорите със Стойне Василев и да се убедите, че той има интересна професия (към която можете да се насочите и вие) и съветите му са много смислени и добре подбрани. Заповядайте!

Свързани публикации